Slussen firar 10-års jubileum

den 21 oktober 2019 14:58Arkiverad

I år, 2019, var det 10 år sedan Slussen slog upp sina portar för nyanlända familjer. Dagen till ära har de bjudit in alla som arbetar inom barn- och utbildningsförvaltningen till en inspirerande och tankeväckande eftermiddag med föredrag inom ramen för Slussens arbetsområde.

Slussens personal hälsar besökande välkomna
Personal på Slussen hälsar de besökande välkomna.

Idag, måndagen den 21 oktober, firar Slussen 10 år. 2009 sattes en försöksverksamhet igång och 2011 blev den ett permanent inslag i barn- och utbildningsförvaltningens ansvarsområde.

– Vi ville uppmärksamma vårt jubileum inte bara med festligheter utan vi såg det som en möjlighet att öka kunskapen för alla medarbetare som jobbar i vår förvaltning. Vissa har vi kontakt med dagligen, men för andra är vår verksamhet relativt okänd. Visst vet man att vi finns, men vi vill att de ska få en ökad kännedom säger Petra Lindborg som är enhetschef.

Under dagen erbjuds ett antal föredrag i ämnen som; Att möta hederskultur, Studiehandledning, Människan bakom etiketten ensamkommande och Den interkulturella förskolan.

Djuan Heidari, skolsköterska på Lingenässkolan, är en av de besökande:

– Jag tänkte gå på föredraget om Att möta hederskultur. Det är något jag kommer i kontakt med dagligen, och att fylla på kunskapsbanken är aldrig fel. Dessutom möter jag också barn som kommer direkt från Slussen, men jag har aldrig varit här.

Det är många som är intresserade, även barn- och utbildningsförvaltningens ordförande Daniél Tejera och vice ordförande Ulrika Tollgren.

– Jag tycker att det här är ett jättetrevligt sätt att fira sitt jubileum. Det här gör ju att kunskapen om verksamheten ökar och sprids, säger Ulrika Tollgren.

Under mingelstunden som inleder firandet finns bland annat Hana Thomasson som är pedagog på Slussen och förklarar hur de arbetar.

– Under tre veckors tid träffar vi barnen för pedagogisk och social utredning och utredning om barnens hälsa. Samtidigt möter vi föräldrarna för att introducera dem i hur det svenska systemet fungerar med saker som barnuppfostran och socialtjänst med mera. Detta innan barnen slussas ut på en skola.

Även ensamkommande ungdomar är där för att ge ett extra perspektiv på verksamheten för de besökande. Dagen till ära har de lagat Bolani, ett slags afghanskt bröd med fyllning, som gästerna låter sig väl smaka av.

Fakta om Slussen

Slussen är barn- och utbildningsförvaltningens mottagningsenhet för nyanlända familjer med barn. När en nyanländ familj flyttat in till kommunen meddelar Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, god man eller socialtjänst Slussen. Familjer som själva tar kontakt med en förskola eller skola hänvisas till Slussen.

Nyanlända barn och elever som inte varit i skolan i Sverige tidigare får en likvärdig och trygg introduktion. En kartläggning av elever görs för att ge förskolor och skolor förutsättningar till en individuellt anpassad start. Kartläggningen har en pedagogisk och en social del som kompletteras med ett hälsobesök hos skolsköterska. Samverkan sker med andra verksamheter och myndigheter för att ge de nyanlända bästa möjliga förutsättning för en god integration.

Målgruppen är barn och ungdomar mellan 1 och 19 år. Om vårdnadshavare finns deltar minst en av dem under tiden på Slussen. Familjerna är asylsökande, nyanlända med uppehållstillstånd, inflyttade från annat EU-land, ensamkommande barn och ungdomar eller övriga invandrare.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.