Så här blir studentfirandet 2021

den 4 maj 2021 13:38Arkiverad

Nu står det klart hur Kristianstads kommunala skolor tänker sig studentfirandet 2021. Liksom i fjol blir det i mindre omfattning och med begränsningar, men inte desto mindre glädjefyllt.

Firande av 2021 års studenter blir det.
Firande av 2021 års studenter blir det.

Den 18 juni är det examensdag för 2021 års studenter. På de kommunala gymnasieskolorna håller man fortfarande på att slipa på detaljerna kring hur man ska kunna göra dagen så festlig som möjligt, samtidigt som man vill göra det smittsäkert.

– De som tar studenten i år har under mer än ett års tid levt med begränsningar och en hel del undervisning på distans. De har haft det tufft och fått kämpa, så de är mer än väl värda att fira, säger skolchef Mattias Olsson.

I fjol tilläts varje student att bjuda in två anhöriga vardera för att möta dem vid utspringet på skolgården. Samtidigt genomfördes ett samarbete med Kristianstadsbladet för att övrig släkt och vänner skulle kunna följa utspringen via livesändning.

– Vi har även i år valt att begränsa antalet besökare på skolan till två. Men förutsättningarna ser väldigt olika ut på gymnasieskolorna, så rektorerna på de olika skolorna jobbar just nu intensivt på hur arrangemanget ska genomföras. Vi har tagit vissa lärdomar från 2020 och justerar upplägget utifrån dessa. Även i år samarbetar vi med Kristianstadsbladet som kommer att livesända utspring, berättar skolchefen.

Övriga aktiviteter som också förknippas med studenten och som vanligtvis sker i veckorna kring examensdagen, kommer att ställas in. Det innebär att studentkommittéerna inte kommer att arrangera bal, skattjakt, karneval eller andra fester. Studentflak får inte förekomma enligt Transportstyrelsen.

– Vi får helt enkelt satsa på själva studentdagen och den ska vi göra så festlig som möjligt. Varje skola kommer att informera studenterna om vad som ska ske och vilka förhållningsregler som gäller. Sedan hoppas vi att alla hjälps åt för att dagen ska kunna bli så coronasäker som möjligt och samtidigt bli ett minne för livet för våra studenter, säger skolchef Mattias Olsson.

Varje klass får möjlighet till fotografering innan skoldagen för klassen inleds. Skoldagen börjar och avslutas vid varierande tidpunkter för klasserna. Måltider, tal och andra aktiviteter sker helt och hållet klassvis.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.