”Rörelserum” invigt på Söderportgymnasiets gymnasiesärskola

Uppdaterad:den 8 maj 2019 10:40Arkiverad

Tisdagen den 7 maj klockan 09.00 står en hop förväntansfulla elever, personal och andra särskilt inbjudna utanför gymnasiesärskolan på Söderportgymnasiet. Röda mattan är utrullad för det är dags för invigning av det nya ”Rörelserummet”.

Pidde P underhöll vid invigningen
Pidde P underhöll vid invigningen

Vinden är bister på morgonen den 7 maj. Trots detta står en förväntansfull skara och väntar på att rektorn på gymnasiesärskolan, Helen Andersson, ska komma ut på röda mattan och hålla sitt invigningstal.

–  I höstas skickade vi på gymnasiesärskolan in en ansökan om statsbidrag för Hälsofrämjande skolutveckling. Resultatet blev exakt 663 348 kronor i tilldelning, vilket är en del i varför vi kan inviga vårt nya ”Rörelserum”, inleder rektor Helen Andersson.

Bandet klipps och publiken jublar. Men jublet ökar tiofalt när Pidde P med dansare springer ut på röda mattan. Alla börjar dansa och sjunga med och trots kylan åker  jackorna snabbt av. Då syns de röda t-shirtarna som elever och personal bär med texten ”Rör dig hjärna”.

– Vi döpte projektet till ”Rör dig hjärna”. Det är ett samarbete mellan oss och forskare från Högskolan i Kristianstad. Vi har tagit initiativ till detta då många elever med funktionsvariationer lever med ett sämre fysiskt- och psykiskt hälsotillstånd i jämförelser med personer utan, fortsätter Helen Andersson.

 
Spela Memory är en sak man kan göra med Active Floor

 

Rörelserummet är till för att användas av eleverna dagligen och det som köpts in är bl.a. roddmaskiner, cykelmaskiner, löpband och boxpåse. Men det som nog tilltalade eleverna mest var Active Floor.

– Sofia, en av våra lärare, fick den idén med sig vid ett besök på BETT-mässan i London (en mässa för teknik i skolan). Med Active Floor projiceras interaktiva spel och bilder på golvet. Alla kan nyttja det oavsett om du sitter i rullstol eller ej, avslutar Helen Andersson.

Söderportgymnasiets gymnasiesärskola

Gymnasiesärskolan på Söderportgymnasiet i Kristianstad är en verksamhet med två olika arbetslag som arbetar med tre olika nationella program respektive ett individuellt program. På det nationella programmet erbjuder skolan följande inriktningar; programmet för fordonsvård och godshantering, programmet för administration, handel och varuhantering samt programmet för hälsa, vård och omsorg. Höstterminen 2019 kommer skolan även att erbjuda programmet hotell, restaurang och bageri. Sammanlagt går det idag 60 elever på Söderportgymnasiets gymnasiesärskola som ligger centralt belägen i Kristianstad.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.