Prisregn över kulturen i Kristianstad

Uppdaterad:den 31 oktober 2022 15:44Arkiverad

Det lokala kulturlivet uppmärksammades på Kulturgalan i fredags. Konferencier Helene Wish Persson guidade publiken genom ett mycket varierat program. Publiken bjöds på en riktig kulturbuffé med inslag av musik, samtal, standup, magi, dans, design, konst och sång och flera priser delades ut.

Thomas Bark tar emot klturpriset för Österlösv andelsförening / Ekestads Folkets Park
Thomas Bark tar emot kulturpriset för Österlövs andelsbyggnadsförening / Ekestads Folkets Park

Föreningen Österlövs andelsbyggnadsförening med ordförande Thomas Bark belönades med kommunens kulturpris på 50 000 kr, för en kulturgärning med stort hjärta. Föreningen driver Ekestads Folkets Park sedan 2001.

- Det är hedrande och bekräftande. Allt arbete vi lagt ner i 20 år uppmärksammas. Vad vi ska göra för pengarna? De ska gå till restaurering, säger Thomas Bark. Han berättar också att 2004 blev Ekestads Folkets Park klassat som byggnadsminne, vilket innebär att det ska finnas där för alltid!

Lovisa Line

Lovisa Linde

Kulturrobotar överraskade
Gustaf Janernäs och Helene Wish Persson

Gustaf Janernäs och Helene Wish Persson

 

Amanda Karström Amanda Karström 
 

 

Amanda Karström, som tog examen i våras vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, fick kommunens kulturstipendium på 25 000 kr.

- Så kul att få spela på hemmaplan med familj och vänner i publiken, säger hon. Jättekul och jättemotiverande att får stipendiet. Efter den här kvällen, när jag lyssnat på alla och fått höra på så mycket bra, är jag nu så inspirerad att skriva och komponera mera.

Kulturgalan innehåller så mycket mer än prisutdelning. I Café & Bistro, innan föreställningen drog igång i Stora salen, underhöll Lovisa Linde med gitarr och finstämd sång. Rachel Tess improviserade dans bland gästerna medan Gustaf Janernäs spelade på sin saxofon.

Sparbanken Skåne delade ut tre stipendier till unga kulturtalanger. De gick till Manda Gentz Ahl, Ida Björkman och Sigrid Jonasdotter. Grattis säger vi även till dem!

Stipendiaterna Sparbanken webb.jpg

Årets kulturpris från Kristianstadsbladet gick till översättaren, skribenten och förläggaren Mikael Nydahl. På plats för att dela ut priset var som vanligt Kristianstadsbladets kulturredaktör Sune Johannesson.

Från scen fick vi se trolleri med Douglas Nordenbelt, standup med Joel Andersson, dans med Kulturhuset Barbackas Danskompani och smakprov från musikalen School of Rock. Ella Tiritiello bjöd på en avskalad och känslosam version av Aviciis låt For a better day.

kollage.jpg

 

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.