Praoelever i Rådhus Skåne

Uppdaterad:den 9 oktober 2019 12:59Arkiverad

Den här veckan har Sara Liedholm och Mustafa Sharif bytt Öllsjöskolan mot Rådhus Skåne. De gör sin prao på kommunledningskontoret för att lära sig mer om hur kommunen styrs och sköts.

Personer vid ett bord.
Sara Liedholm och Mustafa Sharif fick delta i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Mustafa Sharif hade tidigare haft kontakt med kommundirektören Christel Jönsson i samband med förberedelserna för kommunens ungdomsråd. Därför kom han på idén att fråga henne om en praoplats, och fick även klasskamraten Sara Liedholm att bli intresserad.

De tycker redan efter ett par dagar att de har lärt sig väldigt mycket nytt.

- Jag hade aldrig anat hur mycket en kommundirektör har ansvar för, säger Sara Liedholm, efter att bland annat ha suttit med i ett möte om bygget av vallar och pumpstationer som ska skydda Kristianstad mot översvämning.

- Jag visste inte att rådhuset är delat mellan kommunen och Region Skåne. En sak som jag blev imponerad över var serveringen på översta våningen där det jobbar många med funktionsnedsättning. Det tycker jag är jätteimponerande, säger Mustafa Sharif.

Under veckan har de bland annat varit på internserviceavdelningen och på upphandlingsavdelningen. Ett par dagar följer de kommundirektören Christel Jönsson i hennes arbetsdag med möten, och annat som händer under dagen. De har också fått följa med politikerna på sammanträden och företagsbesök.

Under praoveckan på vårterminen var Sara på tingsrätten och Mustafa i restaurang. Nu har de valt att följa arbetet i Rådhus Skåne på olika sätt.

- Det är bra med prao så att man får arbetslivserfarenhet, säger Sara Liedholm.

- Man får veta hur det är i ett yrke som man kanske aldrig annars hade fått veta något om, säger Mustafa Sharif.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.