Österängelever fick ekonomisk rådgivning

Uppdaterad:den 8 februari 2018 08:31Arkiverad

Arbete och välfärdsförvaltningen försöker arbeta förebyggande och en av målgrupperna är ungdomar. Den här veckan fick Österänggymnasiet besök av budget- och skuldrådgivare och socialsekreterare. Temat var ungdomars ekonomi.

Budget- och skuldrådgivaren Johan Adolfsson ger ekonomiska råd till avgångselever på Österänggymnasiet.
Budget- och skuldrådgivaren Johan Adolfsson ger ekonomiska råd till avgångselever på Österänggymnasiet.

Aulan på Österänggymnasiet är fylld med sistaårselever som samlats för att träffa socialsekreteraren Linn Nicander och budget- och skuldrådgivaren Johan Adolfsson från Arbete och välfärdsförvaltningen.
Under en timme berättar de om ekonomiska frågor och går igenom möjligheter och fällor för den som börjar bli vuxen och snart ska stå på egna ben.

Linn Nicander pratar om att eleverna faktiskt räknas som arbetslösa om de inte har någon sysselsättning på sommarlovets första dag och berättar om begrepp som ekonomiskt bistånd och existensminimum.

Johan Adolfsson fortsätter och berättar att allt fler ungdomar blir skuldsatta genom spelmissbruk och SMS-lån. Han visar att Kronofogden under fjolåret registrerade 259 ungdomar mellan 18 och 25 år från vår kommun. De hade en sammanlagd skuld på 7,3 miljoner kronor.

Julia Åsheim och Thea Eriksson har både jobb och pengar. 

Julia Åsheim och Thea Eriksson går sista året på Österäng och lyssnar på den ekonomiska informationen. De tycker att de har ganska bra koll på pengarna.

– Jag har jobb på en restaurang och en nattklubb och sparar för att kunna köpa bil, berättar Julia. Det går åt pengar hela tiden till fika, mat och sånt.

Thea har jobbat sedan hon var 14 år. Hon har sålt Kvällsposten, varit personlig assistent och jobbat på café. Både hon och Julia är vana vid att ha pengar. Men vissa områden har de inte riktigt kommit i kontakt med.

– Det här med ränta och amortering fattar jag inte riktigt, medger Thea. Hur man betalar tillbaka pengar när man lånar och sånt.

Föreläsarna berättar också saker som flickorna inte hade hört tidigare.

– Att man måste anmäla sig direkt hos Arbetsförmedlingen den första dagen på sommarlovet om man inte har något jobb visste jag inte, skrattar Julia.

Ungdomar behöver kunskap om pengar

Kristianstads kommun har tre budget- och skuldrådgivare. Till dem kommer också ungdomar. Ibland är det kloka föräldrar som bokar ett samtal innan deras barn ska flytta hemifrån, men allt oftare dyker föräldrar istället upp med barn som redan hunnit få skulder.

– Unga har sämre kunskap om ekonomi nu än för 20 år sen, menar Johan Adolfsson. Många vet inte hur man gör en budget, eller att det kan kosta mycket pengar att ta lån. Och de vet inte hur man får hjälp.

Johan och hans kollegor Peter Tillawi och Anders Rooth ger gratis rådgivning till kommuninvånarna. Folk söker oftast deras tjänster när de hamnat i något slags kris, till exempel en skilsmässa, sjukdom eller arbetslöshet. De får ofta berätta om skuldsanering och  hjälpa människor att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden.

Spelmissbruk allt vanligare

– Bland unga ser vi att spelmissbruket ökar, berättar Johan Adolfsson. Många går runt med skamkänslor och försöker rädda situationen, men det leder ofta till värre problem, som snabba SMS-lån.

För eleverna visar han ett skräckexempel på hur räntan på ett lån kan stiga till över 72 000 procent. Då blir ett litet lån snabbt stort. Hans råd till eleverna är att komma snabbt till budget- och skuldrådgivningen innan det blir kris.

De blivande studenterna Julia Åsheim och Thea Eriksson förstår inte alls varför ungdomar tar dyra SMS-lån.

– Har man inte pengar så kan man inte handla, säger Thea. Vad man än gör så ska man inte ta lån med hög ränta, det fattar man väl.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.