Öllsjöskolan vann första pris för sitt arbete mot tobak

den 11 april 2019 09:36Arkiverad

Öllsjöskolan blev i helgen utsedd till att ha Sveriges bästa förening inom Unga Drogförebyggare, en förening som arbetar förebyggande mot tobaksanvändande. Det är andra gången som detta pris delas ut till skolan, sist var 2014.

Tillsammans mot tobak
Tillsammans mot tobak

Från att du börjar i årskurs 6 på Öllsjöskolan kan du som elev skriva på ett kontrakt att inte nyttja tobak och gå med i skolans förening SMART Ungdom Öllsjö.

– 90 % av våra elever väljer faktiskt att gå med, säger rektor Linus Pålsson. Det tycker jag är stort och SMART! Vi har smarta elever som gör bra val.

På Öllsjöskolan har man varit medlem i Unga Drogförebyggare sedan 2010.  Föreningen har en styrelse, bestående av tio elever och skolans skolsköterska samt kurator. Det var dessa som hämtade hem priset i Tranås den gångna helgen.

– Vi är så stolta att återigen utses som Sveriges bästa förening, säger Christina Dahlbom, skolsköterska som är verksamhetsledare. Men vi har jobbat hårt, särskilt eleverna. De har bl.a. varit ute och föreläst om tobak för elever i årskurs 6 på en annan högstadieskola. De har vuxit något enormt.

Förutom föreläsningar för andra elever har de haft adventskalender med utlottning av saker som sponsrats av lokala företag. Ett par elever har också varit på ledarskapsutbildning i Stockholm.

Motiveringen till utmärkelsen löd: ”Med aktiviteter och föreläsningar både på er egen och andras skolor, deltagande på nationella arrangemang och ett gediget styrelsearbete.” Förutom äran fick de med sig ett diplom och en glasstaty hem från Tranås.

– Utmärkelsen i sig är rolig men den största vinsten är att vi har hög andel elever som skriver kontrakt. Varje elev som väljer bort tobak är en vinst. Kanske den här uppmärksamheten gör att vi kan vinna över de sista tio procenten också, avslutar skolsköterska Christina Dahlbom.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.