Nytt flygbolag till Kristianstad

Uppdaterad:den 21 juni 2018 16:02Arkiverad

Inrikesflygbolaget BRA, som snabbt plockade upp flyglinjer efter konkursade Nextjet, börjar även flyga året runt mellan Kristianstad-Bromma från och med den 27 augusti. I Kristianstads kommun är lättnaden stor över att lösningen kom så snabbt efter Sparrows besked om inställd flygtrafik.

Flygplan i luften från BRA
Flygbolaget BRA startar en flyglinje mellan Kristianstad och Bromma i slutet av augusti. Foto:Jonas Borg

På tisdagen gick besked ut om att Sparrow Aviation skulle lägga ner all flygverksamhet från den 25 juni. Redan på torsdagen blev ett avtal klart med BRA om en ny flyglinje.

Flygplatsbolagets vd Jonas Haak avslöjar att flygplatsen sedan en tid har sökt efter en mer stabil lösning än det lilla flygbolaget Sparrow och tagit kontakt med andra bolag.

Inrikesflygbolaget BRA:s vd Christian Clemens förklarade på torsdagen att bolaget redan hade hunnit räkna och värdera möjligheterna med att binda samman Kristianstad med Stockholm med  sina övriga destinationer och därför kunde agera snabbt.

– Det stöd och intresse som vi ser från det lokala näringslivet, politiker och Kristianstad Österlen Airport gör att vi är övertygade om att öka antalet resenärer mellan Kristianstad och övriga landet via Bromma, från dagens nivåer, säger Christian Clemens.

– Bra! Vi är glada över att det kommer in en stark aktör som ger flygplatsen utvecklingsmöjligheter. Förbindelserna med Stockholm är viktiga för näringslivet i vår region, säger kommunalrådet Pierre Månsson, som är mycket nöjd med att en lösning kom på plats så snabbt.

– Det känns helt fantastiskt bra att få möjligheten att välkomna flygbolaget till oss och framför allt känns det oerhört positivt att boende i östra Skåne får så härliga förutsättningar att flyga till Stockholm och vidare tillsammans med en så stark partner som BRA, säger Jonas Haak, vd för Kristianstad Österlen Airport, som tror att många fler kommer att flyga till och från Bromma med det nya upplägget.

BRA ser stor potential i de helt nya möjligheterna för Kristianstadsbor att smidigt flyga inom Sverige via Bromma och för övriga Sverige att nu enkelt kunna nå Kristianstad.

Detaljer kring flyglinjen, som vilka flygplan som ska trafikera linjen, antal avgångar, antal platser och så vidare är ännu inte helt klart. Flygbolaget har därför lovat att återkommamed mer information under nästa vecka och att det redan då ska gå att börja boka biljetter .

BRA flyger till flest orter i Sverige

Via Stockholm Bromma är det möjligt att flyga till Göteborg, Malmö, Umeå, Visby, Kalmar, Ronneby, Sundsvall, Helsingborg/Ängelholm, Östersund, Växjö, Trollhättan, Halmstad och Jönköping.

BRA flyger även till Berlin från Växjö och ett samarbete med Finnair gör det möjligt att flyga till Helsingfors från Bromma, Malmö och Umeå.

Under somrarna är det även möjligt att flyga till Norrköping från Visby och på vintern till Mora från Helsingborg/Ängelholm.

BRA och klimatet

Flygbolaget BRA är det enda flygbolaget i världen som erbjuder sina resenärer att flyga med 100 procent biobränsle. För ett enhetspris om 300 kronor per flygning byts fossilt jetbränsle byts ut till biobränsle i efterhand, motsvarande den mängd som går åt för den bokade flygresan.

Redan år 2009 blev BRA världens första miljöcertifierade passagerarflygbolag, då under bolagsnamnen Malmö Aviation och Sverigeflyg, som idag utgör flygbolaget BRA.

BRA har nyligen bytt ut halva sin flygplansflotta till moderna propellerflygplan som inte bidrar till klimatpåverkande höghöjdseffekter. De uppstår på höjder över 8000 meter. BRA flyger på cirka 6 000 meter. Andra halva flygflottan, BRA:s jetflygplan, börjar bytas ut år 2020 till moderna och effektivare jetflygplan. Jetflygen flyger på hög höjd endast några minuter per flygning på fyra av bolagets dryga 20-tal flyglinjer.

BRA arbetar aktivt för ett fossilfritt inrikesflyg till år 2030 och är enda flygbolag som är med i regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

BRA betalar för sina utsläpp genom utsläppsrätter, något som är obligatoriskt för allt flyg i EU; EU ETS. BRA kommer även att betala för sina utsläpp via den obligatoriska, internationella utsläppsrättshandeln CORSIA som startar år 2020.

Om inrikesflygbolaget BRA

BRA står för Braathens Regional Airlines. Bolaget etablerades år 2016 efter en sammanslagning av flera regionala, svenska flygbolag som redan ingick samma svenska koncern sedan många år.

BRAs marknadsandel av svenskt inrikesflyg är cirka 30 procent, med 2,2 miljoner passagerare per år.

BRA har haft de nöjdaste flygresenärerna i Sverige år 2018, 2017, 2016 enligt Svenskt Kvalitetsindex, som årligen undersöker hur nöjda passagerare är med olika transportbolag.

BRA bjuder alla ombord på frukost före klockan 9.00 och kaffe eller te med tilltugg övriga tider.

BRA ägs av det svenska investmentbolaget Braganza som även äger resebyråkedjan Ticket. Braganza är helägt av Per G Braathen och hans familj.

Om Bromma flygplats

Bromma flygplats ligger betydligt närmare centrala Stockholm än vad Arlanda gör. Från Bromma är det lätt att ta sig med taxi, lokaltrafik eller flygbuss till City eller till stora företagscentrum som Solna Business Park eller Kista.

Eftersom Bromma flygplats är relativt liten, räcker det med att vara på flygplatsen drygt 20 minuter före avgång. Just nu byggs avgångsterminalen om till nästan dubbel storlek och ska stå klar i till årsskiftet.

Skiss över BRA:s flyglinjer
Till alla de här orterna går det att flyga med BRA,
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.