Nya regler för restauranger/caféer med anledning av covid-19

Uppdaterad:den 25 mars 2020 15:07Arkiverad

Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya föreskrifter med avsikt att minska risken för smittspridning på restauranger och caféer. Föreskrifterna kräver att alla restaurang- och caféverksamheter vidtar åtgärder för att förhindra trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer och bardisker.

De nya föreskrifterna kräver att företagen säkerställer att besökare kan hålla avstånd till varandra så att ingen trängsel uppstår. I föreskriften framgår att stående servering vid barer inte är tillåtet, utan besökaren får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning.

Det finns inget förbud i föreskrifterna mot bufféservering eller take away. Men det får inte uppstå någon form av trängsel i anslutning till buffén eller avhämtningen. Som tidigare gäller det att företagaren uppfylla kraven i Folkhälsomyndighetens föreskrift " Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m." samt att verksamheten upprätthåller ordinarie hygienrutiner.

- Det är svårt för oss att ge en generell rekommendation utan det måste utgå ifrån varje företags specifika förutsättningar. Men det går jättebra att höra av sig till oss så kan vi tillsammans diskutera fram lämpliga åtgärder för att minska eventuell trängsel, säger Peter Osgyani enhetschef för livsmedels- och alkoholenheten på Kristianstads kommun.

Kontakt
Är du företagare och har frågor kring de nya föreskrifterna är du välkommen att ta kontakt med kommunens Medborgarcenter på tele 044-13 50 00.

Läs mer
Livsmedelsverkets hemsida finns mer information att läsa för såväl konsumenter som företag. Här finns även de vanligaste frågor & svar listade.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.