Kick off för Näktergalen

Uppdaterad:den 29 oktober 2018 07:35Arkiverad

Lördagen den 27 oktober hölls Kick off för årets studenter och barn inom mentorskapsorganisationen Näktergalen. Mötet är startskottet för ett sex månaders långt åtagande där de ska ses varje vecka.

Nöjda koordinatorer, Cecila Johansson och Annie Lundin.
Nöjda koordinatorer, Cecilia Johansson och Annie Lundin.

Det ligger lite nervositet i luften när nitton studenter från högskolan för första gången träffar sina mentorsbarn med familjer på Regionmuseet. En tipsrunda med lära-känna-frågor blev isbrytaren för många. Tiba och Michelle verkar redan ha funnit varandra.

-Vi fyller år i samma månad, med bara en dags mellanrum.

-Och så kom vi på att vi tycker om att baka, se på filmer och vi gillar samma mat.

 

Träffen är arrangerad av koordinatorerna Cecilia Johansson och Annie Lundin, som gjort allt för att matcha rätt student med rätt barn.

-Eftersom de ska träffas varje vecka det närmsta halvåret är det bra om det finns något eller några gemensamma intressen.

 

Liknande bakgrund

Många av studenterna har en framtid inom förskola och skola. Men det finns även studenter från andra utbildningar. Hibi är blivande biomedicinare och har precis flyttat ner från Stockholm.

-Det är roligt att kunna göra något för en annan människa. Samtidigt så gör det kanske att jag snabbare känner mig hemma i stan, det blir win-win. Gabriel får visa mig runt.

 

Barnen kommer från områden med liknande socioekonomiska förutsättningar och där den etniska och kulturella mångfalden är stor. Skolorna som är med i Näktergalen är Slättäng-, Näsby-, Park- och Gamlegårdskolan.Ingen ska vara ensam.

-Mentorskapet är viktigt ur ett språkligt och kulturellt perspektiv, men även långsiktigt – barnen ska se att det finns en framtid som kan innehålla högskolestudier. Alla kan! säger Rickard Santesson, kontaktperson på Parskolan.

 

Modiga

De flesta går i tredje klass men, mentorsorganisationen som drivs av Högskolan Kristianstad i samarbete med Kristianstads kommun, vänder sig till barn mellan åtta och tolv år.

-Det är så häftigt att se, så modiga trots åldern. De kommer att få så mycket med sig och växa med det här. Framför allt kommer de inte att vara ensamma, reflekterar kontaktpersonen Carolina Liljestrand på Gamlegårdskolan.

 

Tiba har sett hur kompisar haft mentorer och har haft en önskan om att vara med i ett par år. Men nu har hon tagit mod till sig för hon vill ha någon att ”hänga med”. Tibas mamma är mycket välvilligt inställd till det hela sedan hon genom skolan förstått konceptet.

-Det är kan bara vara bra att komma ut och träffa positiva förebilder. Fantastiskt att de vill göra det på sin fritid!

 

Sponsring

Det kan knappast bli bättre att Kick-offen sker i samband med höstlovsstarten. Det finns hur mycket som helst som kommunen erbjuder i form av gratisaktiviteter. Evelina är snabb att berätta detta för sin nyblivna mentor Emma:

-Vi kan bada gratis nästa vecka. Du gillade ju också att simma!

Brist på idéer brukar det inte vara, men ibland saknas medel för att genomföra allt. Många av barnen har exempelvis inte varit utanför Kristianstad. Då är sponsringen av yttersta vikt.

-Idag sponsrar Regionmuseet vår gemensamma fika och det är vi så glada för! utbrister koordinator Cecilia Johansson. Det gör att vi tillsammans kan runda av dagen och gemensamt sitta ner, vi koordinatorer, skolans kontaktpersoner, mentorer, barn och föräldrar och få till den där trygghetskänslan, att det känns bra innan vi lämnar för dagen.

 

Näktergalen

Näktergalen har funnits i Sverige sedan 1997 och drivs som en mentorsverksamhet som hittills framgångsrikt hjälpt 2500 barn och mentorer att växa och få ett rikare liv på ett enkelt sätt. I Kristianstad rekryteras upp till 25 mentorspar varje höst.

Syftet är att verka för breddad rekrytering och överbrygga sociala och etniska skillnader i samhället. Näktergalen är en världsomspännande organisation och möjliggör idag att över 1000 barn och mentorer kan träffas och utbyta erfarenheter varje vecka.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.