Ny kommundirektör går in för att bli skåning

Uppdaterad:den 9 februari 2021 09:22Arkiverad

Anders Johansson blir ny kommundirektör i Kristianstads kommun. Han har en bred erfarenhet av chefsuppdrag inom statlig och kommunal verksamhet, bland annat som kommunchef i Bollnäs och Gislaveds kommuner.

Anders Johansson, porträttbild
Anders Johansson är utnämnd till kommundirektör i Kristianstad och tillträder i augusti.

Sedan Christel Jönsson meddelade att hon tänker gå i pension under 2021 har sökandet efter en ny kommundirektör pågått. Nu har valet fallit på Anders Johansson, 56 år och bosatt utanför Ängelholm. Kommunstyrelsen fattade beslut om tillsättningen vid ett extra sammanträde på tisdagen.

– Vi har sökt efter en kommundirektör med gedigen erfarenhet av att leda i politiskt styrda organisationer och som har en stark vilja att utveckla och förändra. Det tycker vi att vi har hittat i Anders Johansson, säger kommunalrådet Pierre Månsson.

Gillar demokratibranschen

Anders Johansson säger att han verkligen ser fram emot att få jobba i Kristianstad, där han tillträder tjänsten som kommundirektör den 10 augusti.

– Det ska bli spännande att få leda en lite större kommun och det ligger helt i linje med den yrkesbana jag har valt. Jag tycker om att jobba i demokratibranschen, säger han.

Anders Johansson är uppväxt i Sollentuna och har sedan studietiden bott i Uppsala med sin familj. Han har en bakgrund som systemvetare och har haft chefspositioner i privat, statlig och kommunal verksamhet på olika nivåer i över 20 år.

– Jag arbetade rätt länge på Skatteverkets huvudkontor i Stockholm och var med om hela den stora digitaliserings- och förändringsresan där och jag tror att det på många sätt har format mig, säger han

Öppen för förändring

Sedan dess har han gärna sökt sig till verksamheter med goda förutsättningar för utveckling. Inte heller privat är han rädd för förändring. Förra året bröt Anders Johansson och hans fru upp från Uppsala och flyttade till Skåne, där en dotter med familj redan fanns i Helsingborg.

– Efter alla besök hos dottern genom åren har vi känt att vi trivs i Skåne, så vi bestämde oss för att etablera oss fullt ut. Nu går vi in för fullt att bli riktiga skåningar – vi har både ätit gåsmiddag och vinterbadat i havet, säger han med ett skratt.

Hans fru arbetar som lärare i Helsingborg medan han själv pendlar till Gislaveds kommun i Småland. I slutet av sommaren ska han i stället styra färden mot Kristianstad och jobbet som kommundirektör här.

– Jag har pendlat hela mitt yrkesliv och jobbat betydligt längre hemifrån än så här, så avståndet är jag inte särskilt orolig för. Vi får se hur det fungerar med resandet eller om jag skaffar någon typ av boende på plats, säger han.

Gott intryck av Kristianstad

Kristianstad är en av de platser som han och hans fru har kommit till några gånger under sina upptäcktsfärder runt Skåne.

– Första intrycket var att här finns en fin landsbygd, en underbar stad och en fantastisk kust. Sedan kan jag också konstatera att kommunen har en god stabilitet som ger grund för en bra utveckling. Kommunen växer stadigt och har ett stabilt näringsliv där mycket kretsar kring mat – och mat gillar jag verkligen, säger han.

Ödmjuk och analytisk

Ännu vill han inte gå djupare in på sina tankar och ambitioner runt det nya kommundirektörsuppdraget.

– Man ska vara lite ödmjuk inför ett nytt uppdrag. Först och främst vill jag träffa de medarbetare jag har nära mig innan jag drar iväg någonstans. Jag är ganska analytisk av mig och vill gärna ha koll på läget, förklarar han.

Men när han väl har kommit så långt vill han se att något händer.

– Jag är van att leda i förändring och i komplexa organisationer och är inställd på att driva utveckling, Grundinställningen är att vi ska jobba för medborgarna och skapa goda förutsättningar för alla som bor, lever och verkar i Kristianstads kommun, säger han.

Det är också de erfarenheterna och egenskaperna som har lett till att Anders Johansson utnämnts till kommundirektör av en enig kommunstyrelse.

– Anders Johansson har både den stadga och den utvecklingsvilja som vi tror att kommunen behöver framöver. Vi hälsar honom varmt välkommen till sommaren, säger oppositionsrådet Anders Tell.

Efter pandemins alla begränsningar hoppas Anders Johansson att starten på det nya jobbet i augusti ska ske i en tid när medarbetarna är tillbaka på sina arbetsplatser och det finns förutsättningar att träffas och prata ihop sig.

– På Skatteverket lärde jag mig att det är viktigt att göra så mycket nytta som möjligt för själva skattekronan. Det ska vi försöka göra tillsammans, säger han.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.