Nu kan du söka till fotbollsakademin

Uppdaterad:den 31 oktober 2022 12:25Arkiverad

Nu har fotbollsakademin på Fjälkinge skola öppnat sin ansökningsperiod för de elever som ska börja årskurs 7 till hösten 2023.

Leija Nillson och Melvin Sterner, elever på fotbollsakademien.
Leija Nilsson och Melvin Sterner, elever på fotbollsakademin.

Fjälkinge skola har så kallat profilklasser på högstadiet för de elever som älskar att spela fotboll, fotbollsakademin. Platserna är begränsade.

– Vi brukar ha ca 120 elever som söker till oss i årkurs 7. Av dessa kan vi ta emot 28 stycken. Det innebär att vi behöver ha ett antagningsprov, förklarar läraren och fotbollsinstruktören Christian Folin.

Vid antagningsprovet kommer instruktörer från Malmö FF, som är samarbetspartner till skolan, och hjälper till med bedömningen.

– Det är bara en bedömning av prestationerna på plan, betyg vägs inte in för att kunna få en plats på akademin, fortsätter Christian.

Eleverna tränar fotboll tre gånger i veckan under ordinarie skoltid. Träningen sker utomhus i alla väder:

– Det går hur bra som helst, säger Melker Ahlstrand, elev i årskurs 7. Du får ju göra det du älskar!

Det är också anledningen till att så många elever orkar pendla:

– De flesta av oss kommer ju en bit ifrån säger Ebbe Nygren, också han elev i årskurs 7, hemmahörande i Åhus. Men det gör också att vi har en fantastisk sammanhållning.

Eleverna tränas i teknikmoment, anfalls- och försvarsspel, träningslära, men de får också lära sig om etik, moral och kost. Två lärare på skolan är anställda för detta, men de har också stöd av tränare från MFF som kommer några gånger i veckan.

– Idag har vi Ola Lindahl som specifikt tränar med våra målvakter, berättar Rasmus Lundin, lärare och fotbollsinstruktör på akademien. Akademin är till för både tjejer och killar och därför är vi extra glada för att Mia Carlsson som spelar i damlaget KDFF också kör träningar med våra elever.

Just nu är det inte så många tjejer som går i profilklasserna. Men en av dem är Leija Nilsson:

– Jag tycker det är jätteroligt och vi tränarna är bra. Fler tjejer borde söka.

Kristianstads kommun har inte bara profilklass för fotboll. Det finns även handboll, musik samt bild och form. Läs mer om dessa och fotbollsakademin genom de relaterade länkarna.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.