Lyckad premiär för pop-up bibliotek på Lilla Torg

den 22 april 2020 09:13Arkiverad

Strålande sol, glada ansikten på behörigt avstånd och samtal om litteraturens betydelse när det inte är läge att ses lika mycket ansikte mot ansikte. Under onsdagen var det premiär för bibliotekets pop-up satsning.

Bibliotekets pop-up på Lilla Torg i Kristianstad
Bibliotekets pop-up på Lilla Torg i Kristianstad

Under förmiddagen den 8 april lastade bibliotekarierna Eva Fridlund och Maria Reppen tillsammans med kommunikatören Charlotta Kronbäck bibliotekets nya elcykel full med läsvärda böcker. Med cykelhjälmarna på begav de sig sedan till Lilla Torg för att öppna upp bibliotekets allra minsta och nyaste filial.

– Folk var rätt så nyfikna och ställde ganska många frågor. Vi hade med oss olika sorters böcker och hade dessutom plockat ihop lite temakassar som vi tänkte kunde passa inför påskhelgen. Deckarkassen, en kasse med nya böcker och sen barnbokskassen, berättar Eva Fridlund.

Mest populära en onsdagsförmiddag i solen på Lilla torg var barnböckerna.

– Det var mest barnböcker vi lånade ut och då passade vi också på att berätta om vår nya kostnadsfria streamingtjänst för film som man når via vår hemsida, berättar Eva.

Elcykeln som är bibliotekets nyaste fordon är tänkt att användas vid evenemang och där mycket folk samlas men under rådande omständigheter har man fått tänka lite annorlunda.

– Vi hade beställt den här cykeln redan innan coronapandemin så det här är ingen reaktion på den däremot kan man ju konstatera att cykeln kommer lägligt i och med att vi nu inte ska samlas så många på samma ställe inomhus. Alla evenemang i närtid är inställda så nu får vi grunna på nya användningsområden, säger Eva.

Eva tycker att det är värdefullt för henne och kollegorna att komma utanför bibliotekets lokaler och möta människor på andra sätt och i nya situationer.

– Stämningen vid premiärturen idag var jättebra, det är ett nytt sätt att arbeta utåtriktat vilket är roligt. Och om vi fortsätter att använda cykeln mycket i sommar kommer Kristianstad att få se ett gäng riktigt vältränade bibliotekarier för det är rätt så tungt att cykla runt med böcker, skrattar Eva.

En annan nyhet på biblioteket i coronatider är Take away-kassen som kan vara ett bra alternativ för personer som är i riskgrupp. Genom att ringa biblioteket och lägga sin beställning på maximalt 10 böcker får man dem packade och redo för avhämtning utanför biblioteket. Tryggt och säkert!

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.