Gratis lördagsparkering i centrum till och med maj

den 26 mars 2019 15:39Arkiverad

Det blir ytterligare två månader med avgiftsfri parkering på lördagar i centrala Kristianstad. I juni återgår allt till det normala. I längden riskerar gratisparkering att minska tillgången till P-platser för kunder och tillfälliga besökare.

Beslutet om gratisparkering på lördagar var ett sätt att möta den oro som uttrycktes för centrumhandeln inför vintern. Nu har tekniska nämnden genom ett ordförandebeslut satt slutdatumet till lördagen den 25 maj.

– Under en kortare period kan gratisparkeringen skapa uppmärksamhet och ha en positiv effekt, men i längden motverkar den tillgängligheten. Det skapas nya parkeringsbeteenden som gör det svårare för besökare och kunder att hitta en ledig parkering, säger Qalinle Dayib, ordförande i tekniska nämnden.

Forskning och erfarenhet visar att parkeringsavgifter är det effektivaste sättet att få omsättning på bilarna, så att fler får möjlighet att hitta P-plats när de behöver den. I centrum finns skäl att ha högre taxor och kortare parkeringstider för att de som har ärenden till butiker, tandläkare, frisörer, matställen och annan service lätt ska kunna hitta en parkering. Då flyttas också de medellånga och långa uppställningstiderna längre ut och centrumparkeringarna frigörs för kunder och tillfälliga besökare.Det fördes fram förslag till kommunen om att införa P-skiva under lördagarna, men kommunens bedömning är att det skapar förvirring att blanda olika typer av parkeringssystem. P-skivor är heller inte ett lika effektivt styrmedel som P-avgifter.

Flera studier visar att människor uppskattar att gå omkring i städer som inte har så mycket biltrafik. Det finns också miljö- och klimatmässiga skäl till att alla städer försöker minimera stadstrafiken och inspirera till att välja andra färdmedel.

– Våra avgiftsfria parkeringar i utkanten av staden har gett positiva effekter på parkeringsförhållandena. Särskilt parkeringen vid naturum har blivit populär som arbetsplatsparkering. Det är ett mönster som vi vill upprätthålla, säger Qalinle Dayib.

Utbudet och stadsmiljön avgör centrums framtid

I längden är det utbudet och stadsmiljön som avgör om ett centrum lockar besökare. Satsningar på att hålla staden ren, trygg och vacker, samt att ordna evenemang som lockar till besök blir nyckelfrågor för kommunen.

– Vi arbetar tillsammans med andra aktörer i centrum för att vi fortsatt ska ha en levande och attraktiv stadskärna. Exempel på sådana insatser är arbetet mot nedskräpning, ny belysning, trygghetskameror och musik-, kultur-, och idrottsevenemang som lockar många besökare till centrum, säger Qalinle Dayib.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.