Lokala entreprenörer bildar flygbolag på KID Airport

Uppdaterad:den 19 november 2020 11:26Arkiverad

Fyra lokala entreprenörer går nu samman och bildar det lokala flygbolaget Skåneflyg. Tanken är att bolaget ska ta upp flyglinjen mellan Kristianstad och Stockholm så snart det finns möjlighet igen.

Fyra lokala entreprenörer har gått in och bildat flygbolaget Skåneflyg. Jacob Karlsson, Carl-Henrik Dahlqvist, Fredrik Rosengren och Henrik Persson Ekdahl (ej med på bilden) är finansiärerna. Längst till höger är Sam Giertz, styrelseordförande i det nybildade bolaget.
Fyra lokala entreprenörer har gått in och bildat flygbolaget Skåneflyg. Jacob Karlsson, Carl-Henrik Dahlqvist, Fredrik Rosengren och Henrik Persson Ekdahl (ej med på bilden) är finansiärerna. Längst till höger är Sam Giertz, styrelseordförande i det nybildade bolaget.

Sedan i mars har den reguljära flygtrafiken på Kristianstad Österlen Airport precis som på de flesta andra regionala flygplatser stått stilla som en följd av smittspridning och restriktioner kring covid-19.

Men mitt under pandemin väljer nu fyra lokala entreprenörer att göra en djärv satsning. Ett lokalt flygbolag, tänkt att inledningsvis trafikera Stockholm/Kristianstad, har nu bildats. Nästa steg blir att inleda förhandlingar med potentiella partners för att utföra flygningarna.

-       För att vårt område ska bibehålla attraktivitet och vara ett levande samhälle för såväl företagare som privatpersoner är bra infrastruktur och i synnerhet flyg en väldigt viktig pusselbit, säger Jacob Karlsson – som investerar i Skåneflyg privat men som till vardags är VD på K-Fastigheter.

Jacob Karlsson är tillsammans med Henrik Persson Ekdahl, Optimizer Invest, Carl-Henrik Dahlqvist, Kristianstad Golfbana och Fredrik Rosengren, Maxi Stormarknad, finansiärerna bakom det nybildade bolaget. Alla fyra har ett stort engagemang för regionen, och menar att flyget är en viktig pusselbit för såväl det lokala näringslivet som hela bygdens attraktivitet.

-       En fungerande flygplats är en livsviktig del av utvecklingen framåt, säger Carl-Henrik Dahlqvist.

-       Vi vill ha en väl fungerande och sund region, och den här satsningen ser vi som en del i att lyfta vårt närområde, säger Fredrik Rosengren.

Kristianstad kommuns kommunalråd Peter Johansson (M) och Pierre Månsson (L) gläds åt den lokala satsningen på ett flygbolag.

-       Mycket glädjande, och en viktig signal i nuvarande situation. Det ger förutsättningar att näringslivet på ett bra sätt ska kunna återgå till god verksamhet efter pandemin, och fortsätta sin tillväxt. Det här gynnar inte bara kommunen, utan hela regionen som destination, säger Peter Johansson.

-       Ett mycket bra initiativ från lokala entreprenörer, som också visar att för dem är flyget viktigt. För många av våra större företag behövs en flyglinje till Stockholm. Även om det kommer att dröja innan flygtrafiken är igång, så skapar deras engagemang och framtidstro en positiv signal inte bara till det lokala näringslivet, utan till alla som bor och verkar i vår region, säger Pierre Månsson.

Exakt när Skåneflyg kommer att starta flygningar från Kristianstad är i dag omöjligt att sia om, då det påverkas av utvecklingen av den nu pågående pandemin. Förhoppningen är att verksamheten kan vara igång någon gång under första eller andra kvartalet nästa år.

Serieentreprenören Sam Giertz blir Skåneflygs styrelseordförande. Han sticker inte under stol med att det är en minst sagt djärv satsning som nu görs av de lokala entreprenörerna.

-       Att starta ett flygbolag i dessa tider är minst sagt en utmaning – de flesta flygbolag går ju åt andra hållet just nu. Men vi tror på detta, och det är som sagt en viktig pusselbit för att vår region ska fortsätta växa, säger Sam.

Framöver är tanken att en rad marknadsundersökningar ska genomföras, gällande exempelvis avgångstider, lämplig trafikstart och önskemål från allmänheten för att på bästa sätt vara en produkt som är anpassad efter de behov som råder.

-       Skåneflyg blir vårt allas flyg – vi fyra har valt att göra denna satsning tillsammans – nu vill vi bygga innehållet tillsammans med företagare och boende i vårt område, där vi ser framför oss ett starkt samarbete både vad gäller marknadsföring, exponering och biljettköp, säger Carl-Henrik Dahlqvist.

2019 var utvecklingen på Kristianstad Österlen Airport bäst i landet med en tillväxttakt på 40 procent. Passagerarantalet landade då på en bit över 40 000.

Under stilleståndet har personal varit i korttidsarbete och arbetat med att förbereda för nystart samt ta hand om Sjöfartsverkets räddningshelikopterbas, affärsjets och ambulansflyg som kontinuerligt trafikerar flygplatsen.

-       Vi har använt tiden på ett bra sätt genom att förbereda oss och våra lokaler för en riktigt bra nystart. Att nystarten blir på detta sätt, där engagerade, drivna och stimulerande entreprenörer startar Skåneflyg känns helt fantastiskt, säger Jonas Haak, VD Kristianstad Österlen Airport.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.