Lokal konstnär inspiration till årets planteringar

den 15 april 2021 07:54Arkiverad

Snart planterar kommunen vårblommor runt om i innerstaden och årets tema är…

– Agda Holst, utropar Anna Ekdahl och Hilda Forsmann i kör, landskaparna som har arbetat fram årets koncept för kommunens planteringar i parkerna och stadsmiljön.

Agda Holst var en svensk konstnär som föddes 1886 i Kristianstad. Hon studerade konst i både Paris och i München och har haft utställningar i Stockholm, Köpenhamn, Bordeaux och New York. Hennes verk var målningar av landskap och stadsbilder, men också figurstudier, porträtt och stilleben.

Stilleben är målningar med motiv som bara innehåller föremål och då ofta vardagliga sådana. Exempelvis fruktfat, blomstervaser eller böcker. Det är Agdas stilleben som inspirerat årets planteringar som består av gyllenlack, hyacinter, penséer, tulpaner och olika typer av påskliljor. Grundfärgerna är dova tillsammans med pastell, toppat med accentfärger i gult, orange och klarrött.

- Vi ville välja ett tema som utmanade oss. Det var lite lurigare att få ihop i år än när man har enbart ett färgtema, men det ser ut att bli jättebra, säger Hilda Forsmann.

- Våra duktiga kollegor i kommunens växthus och som de som planterar ut och sköter om planteringarna är stor del i att blir så bra varje år, tillägger Anna Ekdahl.

Hilda Forssman, Filippa Forsberg och Anna Ekdahl i ett hav med gyllenlack som snart ska planteras ut i stadskärnan.

Regionmuseet Skåne och Kristianstads kommun äger flera verk av Agda Holst och 2008 hölls en stor utställning om hennes konstnärskap på Regionmuseet.

- Agda Holst var före sin tid. Hon var konstnär men också affärskvinna som vågade ta plats i en mansdominerad värld. Det är roligt att just hon får vara inspiration för Kristianstads blomsterprogram i år, säger Filippa Forsberg, intendent för offentlig konst på Kristianstads kommun.

Vårblommorna planteras ut inom kort och du hittar dem i och kring stadskärnan. Läs mer om stadens planteringar under relaterad information.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.