Näringslivsnytt: Ledardag gav inspiration

den 17 maj 2019 11:29Arkiverad

Eftertanke, empati och konsten att bygga ett lag. Det var några av ingredienserna vid Ledardagen, i syfte att inspirera i arbetet att skapa en attraktivare region runt Kristianstad.

Rickard Grip var en av Ledardagens fyra föreläsare.
Rickard Grip var en av Ledardagens fyra föreläsare.

Ledarträffarna, som initierats av Stiftelsen KID Airport, har nu varit igång i ett år. Fjolårets upptakt med en inspirationsdag följdes av två mer handfasta tematräffar (med inriktning vad som gör en plats attraktiv samt på kompetensförsörjning), och tanken med måndagens fyra föreläsningar på flygplatsen var att skapa nya tankar och ny inspiration till träffar och workshops framöver.

”Tanken har varit att samla ledare i regionen som är intresserade av tillväxt och utveckling, för att se hur vi skulle kunna göra vår region mer attraktiv än vad den är i dag. Men då gäller det också att sätta agendan för vilka frågor vi behöver lägga vårt fokus på”, säger Jonas Haak, vd för Kristianstad Österlen Airport.

Närmare 80 ledare från olika företag och organisationer i hela nordöstra Skåne var samlade under eftermiddagen för att inspireras av Rickard Grip, Charbel Gabro, Ljubomir Vranjes samt Linda Hammarstrand.

”Av responsen jag fått från deltagarna blev det också mycket inspiration under dagen, nu gäller det att ta med oss den kraften vidare i kommande träffar”, säger Jonas Haak.

 

Rickard Grip har en extremt framgångsrik ledarkarriär bakom sig – som förbundskapten för både herr- och damlandslaget i längdskidor. Han var med och ledde längdskidåkarna till det mesta framgångsrika OS:et någonsin – i Sochi 2014 tog skidåkarna sammanlagt 13 medaljer.

Vad är då viktigast för en ledare? Rickard Grip lyfter fram några punkter:

 • Att tro på det man gör, och även skicka signalerna genom sitt kroppsspråk att man går i bräschen och tror på något.
 • Att vägleda individerna.
 • Att arbeta situationsstyrt.
 • Att bekräfta individen.

Nye IFK-tränaren och forne landslagsspelaren Ljubomir Vranjes, dagens andre talare från idrottsvärlden  lyfter fram vikten av att alla strävar åt samma håll i laget, och att man har tydliga roller. För att bygga ett lag behöver man komma överens om allt från vem som ska ha vilken roll, till vilka värderingar och målsättningar man ska ha inom laget.

”Det är viktigt att alla förstår och tar till sig det man kommer överens om och att vi sedan jobbar för att utveckla det. Man ska gärna skriva ned målen. Men sedan gäller det att ha tålamod ­ - i Flensburg tog det sju år”, säger Ljubomir.

 

Charbél Gabro är "integrationisten" som vill öka förståelsen för kulturkrockar, och hur konstigt och svårt det kan vara för en person från en helt annan kultur att komma in i det svenska samhället. Genom att få publiken att inte bara lyssna, utan handgripligen känna hur det skulle kunna vara att lämna trygghet och allt man håller kärt lyckas han beröra och säkert också väcka en och annan tanke bland åhörarna.

Dagens avslutande föreläsare var Linda Hammarstrand, energiknippet som bland annat arbetat med att utveckla företagskulturen på Stena och Clairon Hotels, och nu driver eget företag som hjälper andra företag att skapa framgångsrika kulturer.

”Stenåldern tog ju inte slut för att stenen tog slut, utan för att vi hittade nya sätt att göra saker. Och i dag gäller det att vara lite bättre än konkurrenten för att lyckas locka till sig den bästa arbetskraften”, menade Linda Hammarstrand, som också lyfte vad som egentligen skapar en bra företagskultur:

”Det gäller att tänka i en stafett: Alla har ett värde på sin sträcka. Den röda tråden i framgångsrika organisationer går genom medarbetarna, och hur skapar man känslan hos medarbetaren att man är värdefull, att det arbete man gör är värdefullt?”

Bra rekryteringar, bra utbildning och bra ledarskap är nycklarna menar Linda:

”Som ledare handlar det om att vara den som tänder när man kommer in i ett rum, inte när man går. Det gäller att ställa sig frågan: Utvecklar jag min personal, eller administrerar jag bara?”

Charbél Gambro väckte känslor hos publiken under Ledardagen på flygplatsen.
 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.