En dag med ny skola, nytt hotell och nya bostäder

Uppdaterad:den 29 juni 2022 13:53Arkiverad

Kommunstyrelsen åker årligen på en utfärd i samband med sista sammanträdet innan sommaren. I år innehöll turen fyra längre stopp och mycket information längs vägen. En dag att få mer kunskap kring vad som är på gång men också att se resultat av beslut som har tagits.

Kommunstyrelsen fick information om bostadsbyggandet i kommunen
Kommunstyrelsen fick information om bostadsbyggandet i kommunen

– Det var en mycket givande dag med ett intressant program som tydligt visar att det verkligen händer mycket i kommunen. Vi är sannerligen i en expansiv fas, säger kommunalrådet Camilla Palm (M).

Täppet och Åhus Seaside

Första stoppet var området kring Täppetleden i Åhus. Där växer ett nytt verksamhets- och bostadsområde fram. Verksamhetsområdet är 150 000 kvm och all mark är såld. På området finns det bland annat bygghandel, företagshotell, hunddagis och padelhall. Verksamhetensmarken i Åhus har varit väldigt populär de senaste åren och många bolag vill etablera sig här.

Fler än 300 bostäder är byggda eller planerade i området som tillåter olika typer av bostäder, exempelvis hyresrätter, bostadsrätter och villor. I området finns även omsorgsboende och servicelägenheter.

IMG_1614.JPG

Stina Trimark från Brinova berättade om deras bostäder längs med Täppetleden.

Färden gick vidare till det nyinvigda hotellet Åhus Seaside. 2020 togs det första spadtaget och idag rymmer hotellet förutom 72 hotellrum även spa, restaurang och bar samt konferens- och festvåning. Åhus Seasides VD Staffan Andersson visade runt och berättade om hotellet och alla planer framöver.

Sånnaskolan

Kommunstyrelsen besökte Sånnaskolan för några år sen innan den revs och var nu tillbaka för att se det färdiga resultatet. Den nya skolan invigdes 2020 och är en F-6skola som under läsåret 21/22 huserade 545 elever och 80 personal, sammanlagt 22 klasser. Skolan har tre paralleller och ett separat Montessoriespår. Skolan handlades upp som en totalentreprenad och byggentreprenören var Thage i Skåne AB. I projektet ingick även att anlägga kommunens hittills största solcellsanläggning på 200 kW.

IMG_1634.JPG

Mårten Svensson, projektledare tekniska förvaltningen, visar konstverket Sand av Aleksandra Stratimirovic.

Åhusvången

Dagen avslutades med ett stopp på det nya området Åhusvången där projektansvarige Henrik Bergkvist tog emot. Den första etappen på Åhusvången är slutsåld och den andra etappen har nu släppts. Den gamla glassfabriken i området har inspirerat till gatunamn som Strösselgatan, Nougatgatan och Vaniljgatan. Mellan 2013–2021 har det årligen byggts runt 90 bostäder per år i Åhus.

 

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.