Kristianstadselever knep två finalistplatser i Resterkocken

den 16 december 2019 12:00Arkiverad

Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn, Resterkocken, är avslutad och idag avslöjades vinnarna. Två av finalisterna var elever från Nosabyskolan och Antonskolan.

Gamla clementiner blev lemonad.
Gamla clementiner blev lemonad.

Morotsskal blev chips, gamla clementiner lemonad och utgångna varor från den lokala affären blev trerättersmiddag. Totalt kom det in 167 bidrag. Många tävlande hade tänkt till kring hållbarhet, hur man avgör hur gammal en matvara är och hur man mest klimatsmart kan använda sina matrester.

Från Kristianstad kom bidrag in från Antonskolan 7-9B och Nosabyskolan 7, varav båda bidragen blev finalister. Det innebär att de vinner presentkort till ett värde av 900 kronor till klassen från Matsmart.se.

– Vi glada över att Kristianstad har engagerat sig i årets Resterkocken. Matsvinn är ohållbart både för miljön och plånboken och är ett stort resursslöseri. Det känns viktigt att öka kunskapen kring matsvinn, våga smaka och lukta innan maten kastas, säger Mathilda Gylling, kommunikatör på Renhållningen Kristianstad.

Årets vinnare blev klass 7 på Skanörs skola som till pris fick 3000 kronor och matinspiration med matkreatören Malin Broman.

Årets hjärtröst-vinnare:
Nytt för i år var att det gick att samla in hjärtröster till sitt bidrag. Antonskolans bidrag landade på en tredje plats med 544 hjärtröster. Men med hela 2 435 röster vann 6 rätters à la Lindängen hjärtröst-tävlingen.

Här presenteras de 25 vinnande bidragen i Resterkocken 2019:
www.resterkocken.se

Så här gick tävlingen till: 
Utmaningen var att laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen pågick mellan 1 oktober och1 december 2019. Resterkocken återkommer hösten 2020. Barn och unga i årskurs 4–9 tävlade enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept.

Om Resterkocken:
Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR, LSR och Nårab med ägarkommuner samt Kungsbacka, Svenljunga och Kristianstad kommun.
www.resterkocken.se

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.