Pigg 113-åring får ansiktslyft

den 28 mars 2019 16:14Arkiverad

Mitt i Tivoliparken ligger sedan 1906 en av stadens vackraste byggnader – Kristianstads teater. Inom kort kommer den gamla skönheten att få ett ansiktslyft med nytt tak, renoverade fönster och uppfräschad fasad.

1906 byggdes Kristianstads teater och är en av landets äldsta teatrar som fortfarande är i bruk. Teatern ritades i jugend-stil av Axel Anderberg som även har ritat Kungliga Operan i Stockholm. Teatern kostade 200 000 kronor att bygga, vilket i dagens penningvärde motsvarar ungefär 11 miljoner kronor. 1962 – 1964 byggdes foajén om, 2014 tillgänglighetsanpassades hela salongen och nu har turen alltså kommit till utsidan.

Kristianstads teater i början av 1900-talet.

- Det är en mycket speciell och känslig byggnad. Vi måste vara mycket uppmärksamma på att vi inte får in vatten i träkonstruktionen när vi bygger, säger Bengt Johnsson, projektledare för renoveringen.

Det är bitvis ett ganska riskfyllt arbete att vara uppe på teaterns tak som både är högt och lutar lite lurigt, men att underhålla kommunens fastigheter är viktigt. Det är en förutsättning för att verksamheterna i dem ska kunna fungera – oavsett om det är skolor eller kulturbyggnader. Kostnaden är cirka 7 miljoner kronor för renoveringen som påbörjas i april. Redan till hösten kommer du kunna se resultatet.

– Du kommer att mötas av en betydligt fräschare 113-åring när du kommer till Tivoliparken i september, säger Bengt Johnsson glatt medan han petar på ett flagande fönsterbleck.

En pigg 113-åring, mitt i Tivoliparken, som dessutom fick en ny välkomande entré 2017.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.