Kristianstads stadskärna ökade med 4,5 procent

Uppdaterad:den 3 november 2022 11:34Arkiverad

Under 2021 ökade Kristianstads stadskärna sin totala omsättning med 4,5 procent. Bäst gick det för hotell- och restaurangnäringen i stadskärnan. Den bransch som hade det tuffats var kommersiell service. Det visar rapporten Cityindex, som tas fram varje år av Fastighetsägarna och HUI Research.

Alla branscher utom en ökade sin omsättning i Kristianstads stadskärna efter pandemiåret 2021. Hotellnäringen ökade sin totala omsättning med 22,4 procent. Även stadskärnans caféer och restauranger fick tillbaka besökarna och ökade omsättningen med 18,6 procent. Modehandeln ökade sin omsättning med 3,5 procent.

– Det är glädjande att den totala omsättningen ökar, men vi måste fortsätta vårt gemensamma arbete för att klara de utmaningar som stadskärnan står inför. Projektet Levande stadskärna är ett bra exempel på detta gemensamma arbete. I projektet arbetar fastighetsägare, företagare och Kristianstads kommun tillsammans för att skapa en levande och attraktiv stadskärna, redo att möta framtiden. Målet är att få fler boende i stadskärnan och att öka bredden i den mix av verksamheter och service som erbjuds, säger Tina Gunnarsson, näringslivschef i Kristianstads kommun.

Andra branscher i stadskärnan ökade också omsättningen under 2021. Hem och fritid ökade sin omsättning med 1,4 procent och dagligvaruhandeln ökade omsättningen med 3 procent. Svagast utveckling hade kommersiell service som består av flera olika typer av aktörer, exempelvis frisörer, skönhetssalonger, kemtvätt och skräddare. Det var den bransch som minskade den totala omsättningen, en minskning på 3,1 procent. Omsättningen i stadskärnan är ännu inte helt uppe i samma nivå som 2019.

– Omsättningsutvecklingen visar att besökarna och kunderna är på väg tillbaka till stadskärnan efter pandemiåren. Det är ett gott tecken på att stadskärnan fortfarande är en plats där vi vill tillbringa vår tid genom att umgås, handla och ta del av upplevelser. Det är viktigt att komma ihåg nu när vi återigen står inför tider med osäkerhet, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd.

Besöksflöden skapar stadsliv och genom att öka variationen av verksamheter skapas fler besöksanledningar. I årets Cityindex mäts även hur mycket den genomsnittliga besökaren i snitt konsumerar i stadskärnan. I Kristianstads stadskärna ökade snittköpet med 8,2 procent, vilket är en lägre nivå än andra jämförbara städers snittköp som ökade med 12 procent.  

Detaljhandelsförsäljningen ökade procentuellt mindre i stadskärnan än i kommunen som helhet.

– I Kristianstad är det viktigt att alla aktörer i stadskärnan samverkar i arbetet för en levande stadskärna som ett gemensamt mål. Vi är övertygade om att det är en vinnande strategi som kan förändra tillväxten i stadskärnan på sikt, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd.

Om Cityindex
Cityindex är en nationell rapport som beskriver omsättningsutvecklingen för detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiell service i Sveriges 107 stadskärnor det senaste året. Rapporten är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research. Projektet utgår från en enhetlig definition av stadskärnor, som baseras på befolkningstäthet och förekomst av kommersiell service, vilket gör resultaten jämförbara över tid och mellan landets olika stadskärnor.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.