Kraftigt regn översvämmade Skeppsbron i Åhus

den 1 juli 2021 15:46Arkiverad

Förmiddagens kraftiga regn gjorde att Skeppsbron i Åhus översvämmades med regnvatten. En bit in på eftermiddagen pågick fortfarande pumpning på platsen.

Korsningen Stavgatan/Gamla Skeppsbron har tidigare haft problem med vatten vid kraftiga regn och kommunen har därför lagt en extraledning för regnvattnet ned till hamnen. Vid dagens regn räckte ledningarna ändå inte till. Ett brunnslock hade tryckts upp av vattenmassorna och drivit iväg nästan 10 meter på gatan som var täckt av nästan 30 centimeter vatten, som även hade trängt in i närliggande lokaler. Både räddningstjänsten och tekniska förvaltningen har sedan strax innan lunch pumpat bort vatten på platsen och under eftermiddagen pågick pumpningen fortfarande.

Räddningstjänsten använde en av sina motorsprutor för att pumpa bort vatten.

- Vår har vår största pump på plats nu. Den tar bort 400 kubikmeter vatten i timmen, men trots den kapaciteten så höjdes till och med vattennivån här under en stund, säger Henrik Wester, informatör på kommunens tekniska förvaltning.

Trots att vatten pumpades ur gatubrunnen tog det lång tid att få undan de stora regnmängderna.

En stund efter lunch hade vattnet sjunkit undan och korsningen var körbar igen, men händelsen innebär att kommunen nu måste åtgärda ledningen, som går under del delen av Skeppsbron som renoverades 2018/2019.

Vattnet drog med sig gruset under plattorna vid kajen.

- Vi vet sedan tidigare händelser att ledningen är problematisk, men den är mycket svår att inspektera. Den ligger under vatten och under kajen, så vi lade en provisorisk ledning i närheten tidigare för att öka kapaciteten. Nu kommer vi istället att behöva prioritera upp den här platsen för en större åtgärd, säger Henrik Wester och fortsätter:

- Under sommarsäsongen så kommer beredskapen ha extra koll på platsen och vara beredda med den största mobila pumpen ifall det regnar kraftigt igen. Samtidigt ska vi påbörja att undersöka ledningen. Det är trångt, fullt av verksamhet på platsen och vi kommer att behöva dykare, så vi får gräva här när vi kan stänga av runt omkring. Platsen är tyvärr nyligen upprustad, men vi hoppas att det endast blir en del av asfalten och plattorna som kommer påverkas.

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.