Jonas Haak föreslås som Krinovas ordförande

den 6 maj 2020 16:40Arkiverad

Jonas Haak, vd för Kristianstad/Österlen Airport föreslås bli ny ordförande för Krinova Incubator & Science Park sedan Pia Kinhult avsagt sig uppdraget.

Krinova, som ägs gemensamt av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad, erbjuder innovations- och utvecklingsstöd för nya och etablerade företag som vill framåt och är Sveriges största Science Park med mat som fokusområde.

Nu står Krinova inför förändringar i ledarskapet efter att vd Charlotte Lorentz Hjort den 15 maj lämnar sin tjänst efter nio år. Ordförande Pia Kinhult har samtidigt valt att lämna sitt uppdrag med motiveringen att hon ville ge utrymme för ett nytt team att bildas och föra Krinovas flagga stolt vidare till nästa fas.

Kommunstyrelsens arbetsutskott lade vid sitt sammanträde på onsdagen förslaget att utse flygplatsens vd Jonas Haak till ny ordförande fram till årsstämman 2021. Förslaget förs vidare till kommunstyrelsen och en extra stämma med bolaget.

– I Jonas har vi en kandidat med god näringslivsförankring som samtidig är väl insatt både i kommunens och högskolans organisationer. Dessutom har han utrymme att engagera sig i uppdraget i det läge som tyvärr råder för flygplatsen just nu, säger kommunalrådet Pierre Månsson.

Jonas Haak
Bildtext Jonas Haak, vd på Kristianstad Österlen Airport föreslås som ny ordförande för Krinova.

Jonas Haak har en bakgrund i läkemedelsbranschen innan han blev vd för det kommunala flygplatsbolaget Kristianstad Österlen Airport 2013. Han har också haft uppdrag i Högskolan Kristianstad Holding AB och har varit extern ledamot i Högskolan Kristianstads styrelse.

Även om frågan dök upp lite hastigt kände han ingen tvekan för att ställa sig till förfogande för ordförandeposten.

– Jag känner stor inspiration och ödmjukhet inför uppdraget. Det finns en oerhörd kompetens inom bolaget som också har resulterat i att Krinova ses som en av Sveriges absolut bästa science parks. För min del handlar det om en vilja att stödja organisationen i att fortsätta det goda arbete som redan görs och att tillsammans med styrelsen rekrytera en ny vd, säger han

Krinovas uppdrag från ägarna är att öka nordöstra Skånes och Skånes attraktionskraft och bidra till områdets utveckling, genom att arbeta för att skapa och erbjuda:

- En mötesplats för människor, företag, idéer och kreativitet

- En Innovationsarena för stöd till kunskapsintensiva tillväxtföretag

- En plattform för utvecklingsprojekt inom profilområdet Mat – Miljö – Hälsa

Drygt 100 företag finns som hyresgäster i parken. Innovationsarenan som byggts upp har sedan starten gett stöd till över 500 företag och genererar omkring 100 nya jobb om året i de företag som genom stödet växer och utvecklas. Projektportföljen inom profilområdet mat – miljö – hälsa har omslutning 70 miljoner kronor. Förra året kom över 28 000 besökare till några av de 1 700 möten, seminarier och workshops som arrangerades på Krinova, varav flera med en internationell publik.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.