Haveriövning prövade samarbete

den 15 oktober 2019 17:41Arkiverad

Skrikande och blodiga flygpassagerare, brandrök, poliser, ambulanser, brandbilar ¬- och över alltihopa en surrande räddningshelikopter. Övningen på Kristianstad-Österlen Airport på tisdagsförmiddagen genomfördes under realistiska former och prövade samarbetsförmågan mellan blåljusmyndigheterna.

Räddningsfordon och rykande container i terrängen.
Ett 20-tal medarbetare från polis, räddningstjänst, ambulans och flygplats övade räddningsinsats vid en fingerad kapning och flygkrasch vid Kristianstad Österlen Airport.

En flygkapning som slutade i haveri var scenariot som spelades upp under övningen, där många aktörer var inblandade.

- Ett huvudsyfte med dagens övning var att träna samarbetet mellan olika räddningsinstanser. Olika typer av larm och händelser leds på olika nivåer i olika skeden och vi ville se hur vi klarar de övergångarna. Från spelledningen är vi nöjda med den samarbetsförmåga som de inblandade visade upp, men vi ser förstås en del som kan förbättras ytterligare, säger Micael Svensson, från Räddningstjänsten i Kristianstads kommun som planerat övningen tillsammans med representanter från Kristianstad Österlen Airport, Polismyndigheten, Sjöfartsverket och Region Skåne.

Från nationell till lokal ledning

Efter ett första larm om pågående flygkapning tog den nationella Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) i Göteborg ledningen kontroll över insatsen och samordnade de övriga aktörerna. Fortfarande när planet rapporterades som saknat och haveri misstänktes var det JRCC som ledde räddningshelikoptern, polisbilarna och brandbilarna i en sökning efter haveriplatsen i ett område söder om flygplatsen.

– I samma stund som haveriplatsen är lokaliserad tas räddningsledningen över av den kommunala räddningstjänsten, men eftersom vi hade fått rapport om en beväpnad kapare fick jag begära assistans av polisen för att säkra platsen innan vi kunde skicka fram räddningspersonal, berättar Dan Svensson, yttre befäl vid Räddningsjänsten i Kristianstad.

Mobil ledningscentral

Från det regionala räddningsfordonet som Skånes räddningstjänster kan använda som tillfällig ledningscentral vid större händelser, ledde Dan Svensson sedan räddningsinsatsen i nära samverkan med de ansvariga för flygplatsen, polisen och ambulanssjukvården. I den möblerade trailern, full av teknisk utrustning ljöd telefoner och kommunikationsradioapparater medan väggarna klottrades fulla av uppdaterade lägesrapporter.

Intensiv aktivitet

Ute på den fingerade olycksplatsen var aktiviteten ännu mer intensiv. Figuranterna, som sminkats blodiga, fick sina skador bedömda av ambulanspersonalen och sorterades efter allvarlighetsgrad. Polisens hundpatrull spårade den misstänkte kaparen genom terrängen medan Sjöfartsverkets räddningshelikopter hjälpte till med spaningen från luften. Kommunens och flygplatsens räddningspersonal släckte elden kring containern som agerade flygplansvrak. Hela det stora räddningsmaskineriet fungerade, och räddningsledningen fick löpande rapportering. Ungefär tre timmar efter att larmet gått kunde alla samlas över smörgåstårta och summering i flygplatsens avgångshall.

– Ett stort tack till alla som har ställt upp med viktiga insatser här i dag. Det är ovärderligt att vi får tillfälle att öva tillsammans, även om det här är sådant som vi hoppas aldrig ska hända, sa flygplatsens VD Jonas Haak innan alla skingrades för att inom sina respektive organisationer analysera insatserna vidare och finjustera rutinerna utifrån dagens erfarenheter.

 

Dan Svensson från räddningstjänsten i Kristianstad och Anders Olofsson från räddningstjänsten i Bromölla ledde insatsen vid det fingerade flygplansvraket inifrån det regionala räddningsfordon som Skånes räddningstjänster kan utnyttja vid behov.
Dan Svensson från Räddningstjänsten i Kristianstad och Anders Olofsson från Räddningstjänsten i Bromölla ledde insatsen vid det fingerade flygplansvraket inifrån det regionala räddningsfordon som Skånes räddningstjänster kan utnyttja vid behov.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.