Hårt mediebevakad omsorgspersonal släpper bok

Uppdaterad:den 7 juli 2021 09:10Arkiverad

De var hett stoff i media och mötte samtidigt några av sina livs största utmaningar. Nu släpper personalen på vård- och omsorgsboendet Östergård 2 boken ”Dansa med corona” om sina upplevelser våren 2020.

”Dina barn bönar och ber att du ska stanna hemma från jobbet eftersom de tror att du kommer dö om du går dit. Media beskriver dig som en bödel och dina vänner flyr när de ser dig. Samtidigt behöver de äldre dig på jobbet för att överleva.” Så beskriver personalen på vård- och omsorgsboendet Östergård 2 i Kristianstad våren 2020, då det var det första boendet i Skåne som drabbades av omfattande smittspridning av covid-19. Det blev en intensiv och omtumlande tid såväl på jobbet som privat.

Skuldbeläggande och hårt medietryck var några av de utmaningar personalen mötte, men också sin egen och andras rädsla. Samtidigt kände de en styrka de aldrig tidigare upplevt.

Öppnar dörren till sin värld

Med boken öppnar personalen upp dörren till sin värld och låter oss se händelserna ur deras perspektiv.

– Boken är ett sätt att ta tillvara på de upplevelser och erfarenheter vi har fått under denna mycket speciella tid. Men den har också kommit att lyfta frågor kring hur vi bemöter varandra i svåra situationer och vad det är som formar synen på kommunal vård- och omsorgspersonal, säger Arne Johan Hegdahl, enhetschef på Östergård 2.

Försäljningsställen

Boken säljs på medborgarcenter, stadsbiblioteket och i Akademibokhandelns butiker i Kristianstad. Det går också att få boken hemskickad.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.