Gymnasieelever ska få unga att säga nej till tobak

Uppdaterad:den 6 juli 2018 13:26Arkiverad

Nio ungdomar från Kristianstads kommun har under sommaren haft ett lite annorlunda sommarjobb hos Kristianstads kommun. De ska inspirera unga att säga nej till tobak.

Under två veckor läste ungdomarna på om tobak och tobakens negativa effekter. Här träffar ungdomarna Anneli och Karin på Maria Skåne nordost för att lära sig mer om cannabis och andra droger.
Under två veckor läste ungdomarna på om tobak och tobakens negativa effekter. Här träffar ungdomarna Anneli och Karin på Maria Skåne nordost för att lära sig mer om cannabis och andra droger.

I två veckor har ungdomarna läst på om tobakens skadliga effekter för hälsan och samhället. I höst föreläser de för elever i årskurs sju om tobakens skadliga effekter och till sin hjälp skapar de en utställning.

Idén om en tobaksförebyggande utställning är att eleverna ska få en del av utställningen med sig hem till klassen. Som en påminnelse om varför man inte ska börja använda tobak och andra nikotinprodukter. Med den hoppas de att kunna påverka både politiker och ungdomar.

Simon Lennartsson är en av sommarjobbarna och den som sitter inne med en stor del av utställningen.  

–Min farfars moster odlade tobak. Kvar finns tobaksspetten som användes för att torka tobaksbladen. Nu ska de få komma till nytta i det tobaksförebyggande arbetet i stället, säger Lennartsson.

Varje klass som deltar får ett tobaksspett med argument och anledningar till att undvika tobak.

Ungdomarna har också i uppdrag att ta fram goda råd till politiker om tobaksförebyggande arbete.

–Vi vill införa tobaksfri skoltid, säger Simon Lennartsson.

Gruppen tror att om kommunfullmäktige lyssnar på dem så kan de göra stor skillnad för ungdomar i kommunen. Att informera om varför man inte ska använda tobak och att det inte är coolt att prova.

– Vi är förebilder för den yngre generationen. Det är inte personen i sig som är dålig, det är handlingen de väljer att göra. Och det är modigt att stå emot  och vara fri från tobak om många av ens kompisar använder tobak, säger Ewelina Svensson.

Tobak är inkörsporten till andra droger

Undersökningar visar att varje dag börjar 45 ungdomar i Sverige använda tobak. En tredjedel av gymnasieungdomar börjar röka (statistik från Non Smoking Generation). Majoriteten av dem som använder droger har nästan alltid börjat med tobak.

–Alkohol, tobak och andra droger är varandras bästa vänner. De umgås gärna tillsammans. Börjar man umgås med en av dem så får man ofta de andra på köpet, säger Anna Nordin, drog- och brottsförebyggande samordnare.

Om projektet Feriearbete om tobak

Det är första året som Kristianstads kommun erbjuder feriearbete om tobak. Satsningen samordnas av Länsstyrelsen Skåne. Kristianstads kommun är en av sju skånska kommuner som deltar. Handledare i Kristianstads kommun är Anna Nordin, drog- och brottsförebyggande samordnare, arbete och välfärdsförvaltningen.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.