Sveriges äldsta bloggare är Årets Guldambassadör

den 10 april 2019 21:00Arkiverad

Mycket har förändrats sedan Dagny Carlsson lämnade hemstaden Kristianstad som 19-åring. Kanske inte så konstigt med tanke på att det var 88 år sedan. Nu är Sveriges äldsta bloggare tillbaka för att motta utmärkelsen "Årets Guldambassadör".

Kommunalrådet Pierre Månsson träffade Kristianstad kommuns Guldambassadör Dagny Carlsson på Annas Hotell några timmar innan näringslivsgalan Guldjubel.
Kommunalrådet Pierre Månsson träffade Kristianstad kommuns Guldambassadör Dagny Carlsson på Annas Hotell några timmar innan näringslivsgalan Guldjubel.

"Jag känner mig fantastiskt hedrad över utmärkelsen. De säger ju att man inte kan bli profet i sin egen hemstad, men det verkar inte gälla här", säger Dagny Carlsson stolt när vi träffar henne några timmar innan näringslivsgalan Guldjubel startar på Kulturkvarteret.

I fjol tilldelades priset Årets Guldambassadör Absolut Company. I år är pristagaren något mer otippad: Snart 107-åriga Dagny Carlsson, rikskänd som Sveriges äldsta bloggare får utmärkelsen för den fina reklam hon både direkt och indirekt ger sin födelsestad Kristianstad.

”Dagny är en fantastisk ambassadör för Kristianstad, och att hon i år tilldelas kommunens utmärkelse tror jag går hem i alla läger – Dagny är populär hos såväl unga som gamla”, konstaterar Pierre Månsson.

”Japp, och efter det här lär jag ju göra ännu mer reklam för Kristianstad”, kontrar Dagny från soffan på Annas Hotell där hon bor under vistelsen i Kristianstad.

Huvud och fötter igång

Dagny Carlsson är född och uppvuxen i Kristianstad.

För när hon fick beskedet att hon utnämnts till Årets Guldambassadör var det aldrig något snack om saken: Dagny, numera bosatt i Solna ville absolut komma till sin gamla hemstad och motta priset personligen. Numera är hon sällan i Kristianstad, enda kopplingen hit är att yngsta systern (som är 96 år) bor här. ”Och hon är inte så släktvänlig”, konstaterar Dagny krasst.

Blicken är spjuveraktig, tungan både slagfärdig och rapp och även om den 107:e födelsedagen bara ligger ett par veckor bort så är såväl intellekt som kropp fortfarande vid fantastisk vigör hos Dagny. Det enda som viker lite är hörseln, men hörapparaten är mest till besvär. Det går bra ändå, tycker Dagny.

”Det gäller att hålla både huvud och fötter igång, inte bara det ena. Och så ska man äta ordentligt”, är Dagnys hälsotips. Fast att hon är så pigg vid sin aktningsvärda ålder beror nog mest på generna, menar hon:

”Hade jag haft receptet på hur man blir så gammal så hade jag sålt receptet och blivit rik”, säger hon.

 Gillar uppmärksamheten

Historien om hur Dagny gick datakurs som 99-åring och började blogga i samma veva som hon fyllde tresiffrigt är allmänt bekant. Hennes blogg är numera rikskänd, och Dagny är van att såväl bli igenkänd som att synas i mediala sammanhang. I fjol kom hennes bok ut: Livet enligt Dagny – enligt henne själv en bestseller.

”Det är jätteroligt med all uppmärksamheten. Folk brukar komma fram till mig på gatan, de vill ta selfies och sådant och jag tycker det är jättetrevligt.  Det är snarast så att det är konstigt om inte någon känner igen mig”.

 Kristianstad kvar i hjärtat

Men allt tog sin början år 1912 i Kristianstad. Dagny är uppvuxen på ”Västra Smalgatan” – det som numera heter Västra Vallgatan – och flyttade så småningom till Västra Storgatan istället.

”På den tiden var Kristianstad inte mycket mer än det som fanns mellan Östra och Västra Boulevarden. Staden har förändrats mycket sedan jag bodde här", berättar Dagny.

Hon utbildade sig inom handel, och hade tänkt jobba i butik med kassa och bokföring. Men under depressionen på 30-talet fanns det inga sådana jobb, och Dagny började därför jobba i en skjortfabik på Söder med att sy skjortkragar.

”Det var ett urtrist jobb. I synnerhet om man hatar att sy”, säger hon.

När Dagny var 19 år blev skjortfabriken i Kristianstad uppköpt av en konkurrent i Linköping., De sömmerskor som ville fick följa med. Dagny var en av de som flyttade med, och därmed lämnade hon också sin födelsestad.

Åtminstone rent fysiskt. Kristianstad finns fortfarande kvar i Dagnys hjärta, vilket inte minst kommer fram i hennes blogg där hon gärna skriver om staden, bygden och inte minst kyrkan.

”Kristianstad är en fin liten stad med Skandinaviens pampigaste kyrka”, säger Dagny.

 

Motiveringen till Årets guldambassadör:

Att antalet födelsedagsljus på tårtan närmade sig tresiffrigt bekymrade inte krutgumman från Kristianstad. Vid 99 års ålder gick Dagny Carlsson datakurs, och som 100-åring startade hon en blogg som nu blivit rikskänd. I maj fyller Dagny 107 år, hennes blogg läses från norr till söder, hon har medverkat i såväl nyhetsprogram som varit gäst hos Skavlan och charmat alla med sin pigga och frispråkiga personlighet. Även om Dagny Carlsson inte bor i bygden längre så har hon satt Kristianstad på kartan, och i många år varit en fantastisk ambassadör för vår kommun.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.