Full fart när lägren drar igång

Uppdaterad:den 15 juni 2020 19:28Arkiverad

Många uppspelta och förväntansfulla barn och ungdomsledare samlades idag på morgon på arenaområdet för att kicka igång årets C4-läger. Denna sommar, när så mycket annat ställs in, växlar Kristianstads kommun upp och satsar extra på aktiviteter och sysselsättning för barn och ungdomar.

Full fart på planen när barnen kör lära-känna-övningar
Full fart på planen när barnen kör lära-känna-övningar

C4-lägret - en klassiker

Ända sedan 1988 har C4-lägret med blandade idrottsaktiviteter ordnats i Kristianstads kommun. Med hjälp av lokala föreningar får drygt 300 elever i årskurserna 2-6 chans att prova massor av olika idrotter under ett par intensiva veckor. Bland lägerledarna finns över 200 feriearbetande gymnasieelever som ofta själva varit C4-lägerbarn.

- Vi tycker att det är toppen att vi kan erbjuda så många barn och ungdomar aktiviteter trots coronaepidemien. Vi har vidtagit en hel del åtgärder så att både barn och vårdnadshavare ska känna sig trygga när lägret är igång, säger Henrik Alvesson, fritidsstrateg i Kristianstads kommun. 

Precis som tidigare år är målet med lägret att skapa gruppkänsla och gemenskap och att låta deltagarna få kontakt med föreningar där de sedan kan fortsätta träna och engagera sig. I år har en rad anpassningar gjorts för att minska risken för smittspridning. Bland annat är det mindre grupper, mycket handtvätt, spridda tider för lämning, hämtning och måltider och ny utformning av övningar som brukar innebära mycket närkontakt.

Kreativitet, lekfullhet och skapande på Barbacka

Kulturlägret på Barbacka och Biosfärlägret i Vattenriket är av lite mindre storlek och lite kortare tradition, men fyller stor funktion för de ungdomar som kan låta sig uppslukas av sina intressen på lägren.

På Kulturhuset Barbacka har det samlats omkring 100 ungdomar till ett par veckor där de tillsammans ska skapa och testa kultur. De kan lära sig något nytt eller fördjupa sig mer inom ett ämne som lägret erbjuder. I år ordnas kurser i dans, teater, film/skådespeleri, serieteckning och streetart/gatukonst för deltagare 12-16 år.

– Såklart handlar Kulturlägret om möjligheten att få prova på något inom konst  och kultur som en är nyfiken på eller kanske redan älskar att hålla på med – men minst lika mycket handlar det om det sociala – att göra något tillsammans med andra som delar samma intresse - att under två veckor få vara del av den gemenskap som växer fram. Förhoppningsvis lämnar våra deltagare lägret med ett varmt minne för livet, och mer sug efter kultur säger Torjus Wrangel, producent för Kulturlägret.

Upptäckter i Vattenriket

Det minsta och kortaste av kommunens tre läger är Vattenrikets biosfärläger, där 20 barn med start nästa vecka får uppleva Kristianstads Vattenrike med alla sinnen.

Under veckan får de paddla, bygga sandslott och leta tångräkor bland mycket annat. Men kanske viktigast av allt – njuta av naturen!

– För 10:e året drar vi ut på Biosfärläger i vårt fina Vattenrike med ett gäng upptäckarglada barn. Vi paddlar kanot på Helge å, målar akvareller vid vackra Vramsån, möter en strandängsbonde med charmiga kor, fiskar, upptäcker livet bland tången i havet och mycket mer. Självklart ska vi bara njuta och koppla av också, säger Sam Peterson, ansvarig för Biosfärlägret.

Många fler sommaraktiviteter

När lägren är över finns det många andra roliga och spännande aktiviteter kvar för de skollediga. Tillsammans med föreningar och fritidsgårdar ordnar kommunen kostnadsfria aktiviteter av varierande slag runt om i kommunen. 

Sedan 2016 har Kristianstads kommun anordnat kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för barn och unga i åldern 6-15 år. Projektet har finansierats av statliga medel och aktiviteterna har samlats under rubriken ”Lov i Kristianstad”. Under åren har tusentals barn och unga deltagit i sommaraktiviteterna.

Kristianstads kommun har sett den stora nyttan med kostnadsfria aktiviteter och med hjälp av finansiering från Tillväxtverket kan Kultur- och fritidsförvaltningen, tillsammans med föreningar även i år arrangera en mängd aktiviteter. Nytt för i år är att åldersspannet ökas så att alla mellan 6 och 18 år kan delta.

Lov i Kristianstads syfte har alltid varit att ge barn och unga möjligheten till ett roligt och meningsfullt lov. I år är det antagligen extra viktigt, när semesterplaner har förändrats och fler väntas vara hemma under lov och semester.

För att garantera trygga aktiviteter och förhindra smittspridning satsas det på fler tillfällen med färre deltagare. Sammanlagt är det 17 arrangörer som erbjuder allt från fotbollsskola till serieteckning.

Som tidigare år blir det bland annat gratis simskola, ridläger, KDFF:s Summercamp och utflykter med KFGF (Kristianstads Fritidsgårdsforum) eller Urbana Hembygdsgården. Ett par exempel på nyheter är möjligheten att prova på squash och att KFUM Basket, liksom Sportbilen, som arrangeras av RF SISU Skåne, kommer att åka till olika områden i och utanför Kristianstad.

Under länken Sommarlovsaktiviteter kan du se vad som händer. Du hittar alltid programmet genom att söka Lov i Kristianstad i sökrutan på kristianstad.se eller på facebook.

Fler har fått feriearbete 

Detta år, när coronarestriktionerna har slagit hårt mot företagen, är det färre som kan ta emot sommarjobbare. Intresset för kommunens feriearbeten har därför varit stort. 

Trots att restriktionerna stoppar feriearbete inom omsorgen kommer kommunen att ta emot de inplanerade 350 feriearbetarna i tvåveckorsperioder och dessutom skapat ytterligare 140 feriearbetsplatser i projektet Rent och tryggt i Kristianstad. Projektet är ett samarbete mellan arbete- och välfärdsförvaltningen, tekniska förvaltningen och drog- och brottsförebyggande rådet i Kristianstad.

Feriearbetarna som jobbar för Rent och tryggt Kristianstad jobbar mest på dagtid men kan även jobba kvällspass om de har nått upp till18-årsåldern. Tillsammans med sina handledare rör de sig utomhus med den huvudsakliga arbetsuppgiften att plocka skräp, men de skapar också trygghet genom sin blotta närvaro. 

Aktiv sommar i bostadsområden

Ett annat projektet som tidigare visat sig lyckat på Charlottesborg är Aktiv sommar, som är en blandning mellan feriejobb och fritidsaktiviteter. De deltagande ungdomarna sköter om ett bostadsområde på förmiddagen, med allt vad det innebär av skräpplockning och parkskötsel, och deltar i aktiviteter med Kristianstads fritidsgårdsforum på eftermiddagen. Aktiv sommar utökas i år från Charlottesborg till att även omfatta deltagare på Näsby och Österäng. Antalet tredubblas på så vis till sammanlagt 60 deltagare.

Aktiv sommar drivs av fältgruppen inom arbete och välfärdsförvaltningens förebyggande verksamhet i samarbete med bland andra HSB, ABK, Svenska kyrkan och Kristianstads fritidsgårdsforum.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.