Fröknegårdskolan – 50 år av gemenskap

den 25 november 2019 07:54Arkiverad

1969 slog Fröknegårdskolan upp sina dörrar för lärare och elever. Idag, fredagen den 22 november, hålls Öppet hus för att fira sina 50 år och den gemenskap som skolan står för.

Skolan firar stolt sina 50 år.
Skolan firar stolt sina 50 år.

– Trots att vår skola inte är den nyaste och kanske mest vackra av kommunens skolor är vi otroligt stolta över den, säger Malin Johannesson, en av de lärare som engagerat sig i 50-år jubiléet. Det finns en anda och en värme här.

Skolan verkar vara ett ställe man vill stanna på. Per-Åke Mattsson är en lärare i pensionsålder som lagt hela 37 år på skolan och som fortfarande har ett brinnande engagemang. Per-Åke har skrivit jubileumssången som skapats dagen till ära.

Rektor Anna Forsvall tar ifrån tårna:

– Idag vill vi hylla våran jubilar med klingande röster, ge allt vi har.

Rektor Anna Forsvall tar i från tårna när jubileumslåten sjungs.

Elevrådet agerar visningsvärdar och barn- och utbildningsnämndens ordförande Daniél Tejera får sig en rundvandring av ordföranden i elevrådet, Sara Poturkovic.

– Det bästa med skolan är gemenskapen och tryggheten som finns här. De lyssnar på oss och engagerar sig. På eftermiddagarna har vi exempelvis aktiviteter som vi själva röstat fram.

Zainab Makhour, även hon sittande i elevrådet, fyller i:
– Här kan man vara sig själv. Vi är som en stor familj. Dessutom så firar vi allt man kan fira, precis som vi gör idag!

Besökarna får lyssna på sång och musik från musikklasserna på skolan. Och tårta serveras i långa banor i caféet Bubblan som verkar vara ett favorithäng.

De flesta som kommer har någon anknytning till skolan. Två av dem är vännerna Conny Norrman och Thomas Fasth:

– Vi var de första eleverna som gick här 1969 och vi var nyfikna på hur det såg ut idag. Fikaautomaten är borta, men man känner ju igen sig. Jag trodde faktiskt att skolan skulle vara mer sliten, men den är ju riktigt fräsch.

Men trots att man verkar mer än nöjd med skolan är det dags för utbyggnad och en ny matsal. Ritningar på detta sitter uppe och utanför fönstret jobbas det för fullt.

– 2021 ska det vara färdigställt, säger rektor Katy Wadbro. Det ser vi framemot.

Rektor Katy Wadbro ser med tillförsikt på framtiden.

Fröknegårdskolan

På skolan går elever i årskurs 7-9. Eleverna är 400 till antalet och de kommer både från landsbygd och staden. En klass i varje årskurs har musikprofil som innebär att eleverna har extra musik med fokus på körsång. Mångfald präglar skolan vilket i sin tur skapar naturlig dynamik och förståelse för olikheter.  Det förebyggande värdegrundsarbetet, elevhälsoarbetet och ämnesutveckling är prioriterade områden.

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.