Frisörutbildningen i nya fräscha lokaler

Uppdaterad:den 31 oktober 2022 15:52Arkiverad

Inför hösten har frisöreleverna på Christian 4:s Gymnasium flyttat från lokalerna på Milnergymnasiet tillbaka till centrala Kristianstad i nya fräscha lokaler.

Frisörelev Ida Meijer trivs i de nya lokalerna.
Frisörelev Ida Meijer trivs i de nya lokalerna.

Under våren gick flyttlasset för de frisörelever som undervisades på Milnergymnasiet, till lokaler i centrala Kristianstad där de en gång startade.

- Hantverksprogrammet frisör har haft undervisning på Milnergymnasiet de senaste 15 åren. Nu när Milnergymnasiet ska bli grundskola flyttade vi tillbaka närmre centrum, till den byggnad vi en gång startade upp i, berättar frisörlärare Jenni Lindqvist.

Byggnaden ligger i anslutning till Centralskolan och ligger således mycket mer centralt. Lokalerna har fått sig ett lyft och ytterligare en salong är på gång.

Nu har de åter öppnat sin elevsalong för allmänheten och hoppas att såväl nya som gamla kunder hittar dit:

- Service är en stor del av yrket och det är viktigt att eleverna tränar på kundbemötande såväl som på själva hantverket. På dagtid, torsdagar, har vi salongen öppen för kunder och de som kan tänka sig vara modeller. Till våren öppnar vi även upp kundmottagning under fredagar, säger Anna-Lena Rogers, även hon frisörlärare på programmet.

- För att lära sig mer om kundbemötande och service finns också samarbete med bland annat äldreboende och leksaksbutiker, vilket ger färdigheter i att möta yngre som äldre människor. Då den kommunala frisörutbildningen funnits länge i Kristianstad har vi ett mycket gott samarbete med frisörbranschen vilket ger våra elever goda chanser att få arbete efter avslutad utbildning hos oss, fortsätter Anna-Lena.

Frisörlärarna är mycket stolta över att kunna erbjuda ett upplägg där eleverna är ute på salong en dag i veckan:

- Vi har väldigt god kontakt med branschen. Det är lite unikt att kunna erbjuda eleverna att vara ute på en riktig salong en dag i veckan, vilket gör att de får en kontinuitet och kan bygga relationer med blivande kunder. Vi är väldigt nöjda med detta upplägg, berättar Jenni.

Även eleverna uppskattar upplägget:

- Vi är ute på en salong en dag i veckan och har ytterligare två praktiska dagar inne på skolan. Det trivs jag jättebra med, säger Elin Jönsson som är elev i årskurs tre.

Innan Elin gått ut gymnasiet kommer hon att erbjudas göra det första delprovet av gesällen.

- Gesällprovet kan man ta när man gjort 2000 arbetstimmar. Men det första delprovet kan eleverna göra i skolan, vilket underlättar för framtiden. Detta är också ett kompetensbevis inom vårt yrke, förklarar Jenni.

Lördagen den 12 november mellan klockan 10.00 och 14.00 håller alla kommunala gymnasieskolor Öppet hus för blivande gymnasieelever.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.