Författare på besök i finalen

den 7 november 2019 17:48Arkiverad

Onsdagen den 6 november och torsdagen den 7 november är det avslutning för bokprojektet, 16-årsboken, som elever från Milnergymnasiet och Wendesgymnasiet deltagit i.

Eleverna arbetar med boktrailers
Här arbetar eleverna med boktrailers.

Den 6 och 7 november är det avslutning för det skolöverskridande projektet 16-årsboken. På plats är författare Niclas Christoffer som skrivit en av de böcker eleverna kunde välja att få helt gratis.

– Det är jätteroligt att vi får hit en av författarna, det ger projektet ytterligare en dimension, säger skolbibliotekarie Elna Andersson.

Projektet som började med att eleverna i årskurs 1 fick välja en gratisbok har sedan fortskridit genom att böckerna fått ta plats i undervisningen. Det var förstelärare Jenny Edvardsson som kläckte idén:

– De elever jag möter är framförallt pojkar utan läsvana. Och den är viktig både för språkutvecklingen, men också för att stärka sin identitet och öka förståelsen för andra människor.

Under de två dagarna blandas Wendesgymnasiets killdominerade klasser med de mer tjejdominerande från Milnergymnasiet för ett utbyte. Genom att delas upp på fyra stationer får de lära känna varandra, boksamtala, göra boktrailers och möta författaren Niclas Christoffer.

Fakta om projektet 16-årsboken:

Jenny Edvardsson, förstelärare på Wendessgymnasiet, får en idé och söker tillsammans med folkbiblioteket pengar från Kulturrådet. Idén handlar om att eleverna i årskurs 1 på gymnasiet, precis som alla elever i förskoleklass, får en bok i samband med ett biblioteksbesök. Detta för att försöka stimulera läsovana elever till läsning.  Men projektet har inte bara inneburit att eleverna fått en gratisbok. Böckerna har inkluderats i undervisningen, eleverna har träffat författare och dessutom har det skett skolöverskridande temadagar. Detta då Milnergymnasiet också tackade ja till att vara med i projektet.

I maj månad beviljade Kulturrådet medel till projektet.
17 september var det Kick-off på skolorna.
6-7 november är det avslut med författarbesök och utbyte mellan skolorna.

Böcker i projektet:
Slutet av Mats Strandberg
Sebbe sa nej av Niclas Christoffer
Jack av Christina Lindström
Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo
En ocean av kärlek av Tahereh Mafi

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.