En hälsning från kommunstyrelsens ordförande Peter Johansson

Uppdaterad:den 9 april 2020 14:45Arkiverad

Här kommer en hälsning till dig som bor i vår kommun från Peter Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Peter Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Peter Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Innan vi gick in i 2020 förknippade jag ordet corona med den latinska översättningen för krona eller krans och en god ölsort. Idag förknippar jag ordet med något som vänt vår vardag upp och ner, i vår kommun såväl som i hela vår omvärld. Viruset påverkar oss alla och tillsammans befinner vi oss i en exceptionell situation.

Till dig som är äldre än 70 år eller tillhör en riskgrupp vill jag säga att jag förstår att vardagen kan kännas tuff just nu och att den kommer att förbli så en tid framöver. Var rädd om dig och ta hjälp av anhöriga, grannar, vänner eller volontärer för att handla mat, mediciner och annat nödvändigt.

Påsken är en stor och viktig högtid och också en långhelg då många av oss brukar resa till nära och kära runt om i landet. I år måste vi tänka annorlunda när vi firar. Vi måste hålla oss på hemmaplan för att minska smittspridningen och värna varandra och vår sjukvård. Det kommer fler högtider och nya påskhelger, då allt är i det närmaste normalt igen. Då får vi dubbelt att fira.

Situationen vi befinner oss i lockar också fram kreativa lösningar och nya sätt att umgås. För egen del undviker jag att träffa mina föräldrar, men jag ringer till dem så ofta jag kan. Kanske kan du äta påskmiddag tillsammans med nära och kära via en digital plattform? Kanske kan ni fika på distans? Det gäller att komma på nya sätt för hur vi kan vara nära varandra utan att träffas, det är vårt gemensamma ansvar.

Inom kommunen är många verksamheter påverkade och vi förbereder oss för att situationen kan pågå under en längre tid. Vi jobbar för att minska påverkan på samhällsviktiga verksamheter. Kommunens samordningsstab är aktiverad eftersom vi behöver samordna oss kring de rekommendationer som våra olika myndigheter ger.

Vi arbetar tillsammans och tar oss framåt genom olika lösningar, både gamla beprövade och nya.

Politiken bidrar till att minska spridningen av smittan genom att många offentliga möten ställs in eller genomförs digitalt. Äldreboenden och sjukvård har belagts med besöksförbud och vi har tagit initiativ för att både skydda våra kärnverksamheter och stötta vårt lokala näringsliv. 

Omsorgsförvaltningen är mest påverkad av situationen med coronaviruset. Det är ett svårt läge men jag har fullt förtroende för att alla gör ett utmärkt arbete i en tuff situation. Det viktigaste är att vi skyddar våra äldre, som är de mest sårbara. Även skolan med alla dess utmaningar i detta har anpassat sig med barnens och elevernas bästa för ögonen. Jag lyfter på hatten och känner mig oerhört stolt över alla fantastiska medarbetare.

Till sist vill jag också påminna alla om att vi ska värna och stödja vårt lokala näringsliv. Handla lokalt. Ni som har möjlighet att köpa hem mat från våra lokala krögare i helgen – gör det så har vi våra restauranter och matställen kvar när detta är över.

Det är ingen som säkert vet hur länge situationen med coronaviruset kommer att påverka vår vardag och våra arbeten. Vi vet alla vad vi behöver göra – hålla avstånd, stanna hemma om vi är sjuka och tvätta våra händer. Jag tror på människors förmåga att ta ansvar för både den egna familjen och samhället. Ska vi klara detta utan en massa förbud så måste alla ta sitt ansvar. Vi måste vara uthålliga i detta och det tar på våra krafter, men om vi hjälps åt så tar vi oss också ur detta tillsammans.

Varma påskhälsningar till er alla.

Peter Johansson (M)
Kommunstyrelsens ordförande

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.