En gång Österängare alltid Österängare

Uppdaterad:den 16 oktober 2018 11:08Arkiverad

Fredagen den 19 oktober fyllde Österänggymnasiet 50 år. Det firades med öppet hus, kaffe och tårtkalas för före detta elever och personal.

Tårta
Tårtkalas för 50-åringen.

Österänggymnasiet är en skola med tradition och värnar om sin speciella anda, Ö-andan.

- Vi har ett talesätt ”En gång Österängare alltid Österängare”, säger rektor Urban Widmark. Ett talesätt som speglar att man känner stolthet över att ha gått på skolan och har varit en del i skolans öppna och tillåtande gemenskap.


Någon som verkligen aldrig släppt taget om skolan är rektor Jenny Comstedt, som själv gått naturvetenskapsprogrammet på skolan.

- Jag har snart jobbat som rektor här i 14 år, men har inga funderingar på att lämna. Jag är Österängare i själ och hjärta. Vi har en dynamisk skola med både högskoleförberedande program, yrkesprogram och introduktionsprogram. Vi har kompetent och engagerad personal. Varje dag är speciell och omväxlande och bjuder på innehåller intressanta möten med intressanta människor.

I april 1965 fattades beslutet att bygga en ny skola på Österäng. Thage Andersson blev entreprenör och prislappen för den 6126 kvadratmeter stora skolan uppgick till 10,2 miljoner kronor. Hösten 1968 togs Österängskolan i bruk med 21 klasser och 570 elever på naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. 1975 var skolan utbyggd även för att ta emot elever på yrkesprogram. 2002 bytte skolan namn till Österänggymnasiet. Skolan är Kristianstad kommuns största gymnasieskola med nästan 1100 elever och en byggnad på över 22000 kvadratmeter.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.