Eltaxibilar rullar i Kristianstad

Uppdaterad:den 4 september 2020 15:37Arkiverad

Nu rullar tre elbilar och en elhybridbil som taxibilar på Kristianstads gator. Kommunalrådet Peter Johansson gläds åt ännu ett litet steg på väg mot Kristianstads mål om en fossilbränslefri kommun.

Två män klipper band
Kommunalrådet Peter Johansson och taxiägaren Jesper Persson inviger de nya eltaxibilarna.

De fyra Kia-bilarna är vita och blanka, reklamdekalerna är på plats och nybilsdoften slår emot en när man öppnar dörrarna. Jesper Persson, Ulf Börkell och Ronny Granath, som tillsammans driver Taxi Allians i Kristianstad, skiner ikapp med bilarna på invigningsdagen.

- Det är fantastiskt roligt att äntligen få sätta nycklarna i låsen på bilarna och det känns som att det här kommer att bli succé, säger Jesper Persson och berättar om företagets satsning på en ännu grönare profil.

Förutom att de nya bilarna ger företaget en bättre ekonomi med lägre kostnader för drivmedel och service har de noterat att allt fler kunder, särskilt på företagssidan efterfrågar miljövänligt drivmedel till sina taxifärder.

- Vi gör det här för miljöns skull men tycker också det är roligt att vara först i Kristianstad och bland de första i Skåne att kunna erbjuda eltaxi, säger Jesper.

När bilarna ska rulla ut för att officiellt börja sin taxikarriär finns moderata kommunalrådet Peter Johansson på plats för att vara med och klippa det röda bandet som är uppspänt framför garageportarna.

- När näringslivet och företagare ser konkurrensfördelar och själva tar initiativ till förmån för miljön och klimatet tror jag att det ger en större effekt än om man lagstiftar inom området, säger han och tillägger hur bra det känns att se lokala företag som kan satsa på det här sättet i de tider vi befinner oss i.

Hos Taxi Allians kommer elbilarna att laddas med laddboxar från det kommunägda bolaget C4 Energi och när bilarna behöver laddas på andra ställen runt om i kommunen använder de C4 Energis laddkort.

- Vi är ett lokalt företag och vi vill gärna samarbeta med andra lokala aktörer, särskilt de som hjälper oss att göra en insats för miljön, säger Jesper Persson.

Ljudlöst glider elbilarna ut från bilhallen och möts av applåder från de inbjudna gästerna.

- Många företag har i sina policies att deras personal ska åka så miljövänligt som möjligt och bland privatpersoner är intresset för elbilar stort. Jag tycker att det är smart av Taxi Allians att försöka möta det behov och intresse som finns, säger säljaren Murat Isufi på Hedin Bil innan han vinkar av taxibilarna som åker iväg mot sina första uppdrag.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.