Elever från Norretullskolan inspirerades av Ljubomir Vranjes

den 6 november 2019 15:53Arkiverad

Under onsdagen den 6 november fick högstadieelever från Norretullskolan höra en inspirerande föreläsning av den före detta elithandbollsspelaren Ljubomir Vranjes. Om hans livsresa från kriminalitet till världstoppen, om fallgropar, vilja och hur man gör för att nå sina mål.

Vranjes inspirerar
Vranjes inspirerar

Eleverna fick höra berättelsen om hur familjen Vranjes kom till Göteborg från Jugoslavien. I samband med Ljubomirs födelse 1973 fick familjen permanent uppehållstillstånd i Sverige. Under uppväxten spelade han både fotboll och handboll, med deltog parallellt i en värld med gängkrig, spel och kriminalitet. Slutligen tvingades han välja väg, när tränaren i Redbergslid ställde ett ultimatum.

– Du har talang, men det här var sista gången du kommer försent till en träning. Ställ ifrån dig biljardkön och sluta bråka, sa han.

Det valet blev vändpunkten för Ljubomir Vranjes som sedan dess haft handbollen som huvudspår.

– Jag missade aldrig en träning igen, berättade han för de intresserade eleverna.

Idag är han tränare för IFK Kristianstad.

Fyra högstadieskolor i Kristianstad har genom Sparbanksstiftelsen 1826 givits möjlighet att få lyssna på Vranjes resa. Först ut var Norretullskolan, men även Sånnaskolan, Fröknegårdskolan och Väskolan kommer att få besök.

Fakta om Ljubomir Vranjes

Ljubomir Vranjes är en svensk handbollstränare och före detta handbollsspelare, med serbiskt påbrå. Under spelarkarriären utmärkte han sig som enbart 1,66 meter lång men ändå mittnia. Sedan 2019 är han tränare för IFK Kristianstad.

Vranjes var som spelare med och vann fem SM-guld. Därefter blev han proffs i Spanien och sedemera i Tyskland. Samtidigt var han med under senare delen av Sveriges landslags "guldålder" (1997-2002) och vann ett VM-guld, två VM-silver, tre EM-guld samt ett OS-silver.

Efter spelkarriären blev han sportchef och tränare för olika klubbar först i Tyskland, sedan i Ungern och sedan 2019 är han tränare för IFK Kristianstad.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.