Elev på Wendesgymnasiet i SM-final i plåtslageri

den 27 januari 2020 09:21Arkiverad

I torsdags genomfördes SM för unga plåtslagare där elever från Wendesgymnasiet självklart ställde upp. Efter dagen stod det klart att Dennis Kristenssons kunskaper räckte hela vägen till final.

Dennis Kristensson fick ett glädjande besked av Stefan Enocksson från Byggnads.
Dennis Kristensson fick ett glädjande besked av Stefan Enocksson från Byggnads.

– Det är tre år sedan vi hade en elev som finalist. Det är jätteroligt och ett kvitto på att utbildningen håller en hög kvalitet, säger läraren Håkan Jönsson stolt.

Under sex timmar sliter elever från årskurs 3 med sin tävlingsuppgift. Uppgiften kom sedvanligt i ett noga förslutet kuvert med instruktionen att inte öppnas förrän på tävlingsdagens morgon.

– Jag var inte så nervös faktiskt, vi hade gjort testuppgifter tidigare. Men när jag sedan såg att det fanns med en sak som jag aldrig gjort innan gick pulsen upp, säger finalisten Dennis Kristensson.

Men Dennis redde ut det, det är nämligen tillåtet att använda läroböckerna under tävlingsdagen.

– Det är mycket nerver, då det är på tid, men också för att representanter från branschorganisationerna är på plats och kontrollerar och bedömer eleverna, säger Håkan Jönsson.

Tävlingen som organiseras av PVF Yrke & Utbildning bedömer direkt och utser eventuella finalister. Sex elever från hela riket går vidare till final, som i år kommer att äga rum i Helsingborg i slutet av april.

– Det kändes bra, men man kan ju ändå aldrig veta säkert, säger Dennis Kristensson. Men nu ska jag fira med farsan genom att gå ut och käka.

Dennis har redan nu skrivit på ett anställningskontrakt som tar vid till sommaren.

– Det är för få som utbildas till plåtslagare, så alla som brukar allvar har garanterat ett jobb, menar Håkan Jönsson.

Fakta

”SM för unga plåtslagare” är en årlig och rikstäckande tävling för gymnasieelever på byggprogrammet i åk 3, med inriktning byggnadsplåtslageri. Den arrangeras av PVF Yrke & Utbildning som är plåtslageri- och ventilationsbranschens egen organisation för utbildning och rekrytering. De ägs gemensamt av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.