E22 förbi Linderöd invigd

Uppdaterad:den 20 december 2017 22:12Arkiverad

Den drygt sex kilometer långa motorvägen på E22 förbi Linderöd i Skåne öppnades för trafik på onsdagen före julafton, ett halvår tidigare än planerat.

Väg genom bilruta.
Oppositionsrådet Peter Johansson (M) och kommunalrådet Pierre Måns-son tog en premiärtur på nya E22-sträckan vid Linderöd efter invigningen. Fler bilder från invigningen finns i slutet av artikeln.

Klockan 12.50 släpptes trafiken förbi avspärrningarna. Många som arbetat med vägprojektet och många Linderödsbor hade samlats till invigningsceremonin invid bron på Svensköpsvägen.

– Jag kommer nog aldrig att glömma synen när polismotorcykeln kom fram under bron och alla bilarna kom efter. Det är precis det här vi har jobbat för i så många år, sa projektledaren Anders Stjernström, som också svarade på alla de frågor om vägprojektet som eleverna från Linderöds skola hade samlat på sig.

Invigningstalarna underströk betydelsen av utbyggnaden av E22 ur olika aspekter. Regionrådet Henrik Fritzon (S) betonade hur viktigt det är att underlätta för jobbpendling över hela det skånska arbetsmarknadsområdet.

– För hundra år sedan rörde en person sig omkring 500 meter från hemmet på en dag. Efter första världskriget var det i snitt 5 kilometer. I dag förflyttar vi oss omkring 50 kilometer om dagen för att arbeta och vi vill att det ska vara enkelt, sa han. 

Kommunalrådet Pierre Månsson (L) lyfte också fram värdet av enkla, snabba och säkra transporter för företag och invånare, men han tänkte allra mest på Linderödsborna den här dagen.

– De har länge levt i en delad by, men i kväll blir den hel igen. Jag vet att många har sett fram mot det här, men det skulle inte förvåna mig om en del kommer att vakna mitt i natten för att det är så ovanligt tyst där utanför, sa han.

Hur glad Pierre Månsson än var över invigningen visade han också otålighet inför framtiden och önskade både dubbelspår på järnvägen mellan Kristianstad och Hässleholm och fortsatt utbyggnad av E-22-sträckorna vid Tollarp och Fjälkinge från Trafikverket.

– Vi börjar bygga sträckan förbi Tollarp redan till våren, lovade Trafikverkets regionchef Lennart Andersson.

Med sig till Linderödsinvigningen hade han en tavla med en karta där två pusselbitar saknades. Landshövding Anneli Hulthén satte med hjälp av barn från Linderöds skola dit pusselbiten med Linderöd och den nya motorvägen vid invigning, medan Tollarpsbiten får vänta ännu ett slag.

Landshövdingen berättade för barnen att hon hade räknat ut varför Trafikverket hade skyndat på arbetet med vägen så att den hann bli klar till jul.

– Det är förstås för att det ska bli tryggare och säkrare för er barn som bor i Linderöd. Men det är säkert också för att tomten ska klara att hinna fram till julafton. Med så lite snö som vi har i Skåne kan tomten inte åka släde, så nu får han en väg att köra på.

Kommunalrådet Pierre Månsson talade vid invigningen av E22 och blev lovad fortsatt utbyggnad av Trafikverkets regionchef Lennart Andersson.
Kommunalrådet Pierre Månsson invigningstalade inför Linderödsbarnen och fick löfte om fortsatt utbyggnad av E22 till våren från Trafikverkets regionchef Lennart Andersson.
Byborna såg de första bilarna rulla på nya E22 strax före kl. 13 den 20 december.
Byborna såg de första bilarna rulla på den nya motorvägssträckan vid 13-tiden den 20 december.
 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.