Dubbel lycka för Österänggymnasiet

Uppdaterad:den 9 november 2018 04:56Arkiverad

Under höstlovsveckan träffades yrkeslärarna i Stockholm. Lite visste de då båda yrkeslärarna i bageri och konditori, Kajsa Handberg och Claes Johansson, från Österänggymnasiet att de båda skulle få utmärkelse och stipendium.

Claes Johansson och Kajsa Handberg.
Claes Johansson och Kajsa Handberg.

- Ja, det är verkligen dubbel lycka säger Claes. Vi jobbar ju tillsammans mot samma mål!

Stipendiet delas ut av Stiftelsen Einar Belvén, Delicatos grundare, till engagerade och duktiga yrkesverksamma lärare inom bageri och konditori. Sveriges bagare och konditorer agerar jury.

Lärare på grundutbildningen äntligen i centrum

- Det är roligt att även vi på gymnasiet uppmärksammas, vi hamnar lätt i skuggan av yrkeshögskolan. Det är ju här grunden läggs, säger Kajsa Handberg. Roligt är ju att stiftelsen ser oss som fanbärare inför framtiden, för branschen är helt klart törstig på fler duktiga yrkesmän och kvinnor.

Österänggymnasiet har under många år levererat framstående och duktiga elever och har i tävlingssammanhang visat stora framgångar. Men med åren har intresset för yrket minskat.

Sveriges bästa yrkeshögskola

- Jag har själv gått i skola hos Claes, säger Kajsa stolt. Så att dela på äran och att föra arvet vidare är stort för mig. Vi måste se till att fler förstår hur roligt yrket är.

- Detta är ett kvitto på att vi är Sveriges bästa yrkesskola inom området. Synd är bara att Per Samuelsson, vår kollega, inte kunde vara med och ta del av äran som han så väl förtjänar.

Priset består naturligtvis i äran att bli utsedd till Sveriges bästa yrkeslärare inom området men även ett besök på Richemontskolan i Schweiz, där stipendietagarna får delta i olika kurser inom t. ex. choklad, karamell och andra bakverk.

- Jag börjar komma upp i åren, så att bli bjuden på en resa till choklades land  innan pensioneringen känns på något sätt som ett kvitto på att jag gjort något bra för branschen.

Juryn motiverar

Juryns motivering var: ”För ett inspirerande och metodiskt arbete mellan yrkeslärare och elev samt för ett stort engagemang och intresse att dela med sig av sina arbetssätt och sin kunskap till alla elever.”

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.