Ny kortare utbildning inom bryggeriteknik

den 15 juni 2021 15:30Arkiverad

Den populära yrkeshögskoleutbildningen till bryggeritekniker kompletteras nu med en kortare utbildning i destillering. Ett glädjande besked för alla i branschen.

Bryggeriteknikerna som precis tagit examen.
Bryggeritekniker som precis tagit examen. Fotograf: Mikael Palm

Sedan ett par år tillbaka erbjuder Yrkeshögskolan i Kristianstad en utbildning inom bryggeriteknik. Det finns 25 platser till den populära ettåriga utbildningen, som nu kompletteras med en kortare utbildning.

- Myndigheten för yrkeshögskolan öppnade upp för oss utbildningsanordnare att ansöka om att få starta enstaka kurser eller kortare utbildningar. Och det kändes då självklart att göra det inom bryggeriutbildningen, då den ligger helt rätt i tiden, säger rektor Annika Persson.

Syftet med kursen är att de studerande ska få en helhetsbild av destillationsprocessen där huvudråvaran är spannmål, samt få en förståelse för de kemiska och mikrobiologiska processer som sker. Målet är att den studerande ska kunna skapa recept för destillat och samtidigt förstå de kvalitetsparametrar och processteg som är avgörande för slutprodukten.

- Kursen kommer att vara en del av den befintliga utbildningen som startar nu i höst, men den kommer också att kunna sökas som en fristående kurs. Det finns redan många utbildade bryggeritekniker och andra verksamma i branschen som vill bredda sina kunskaper. Kursen är på 15 yrkeshögskolepoäng, vilket motsvarar tre veckors heltidsstudier. Klart är att kursen blir på distans, men i vilken takt vi kommer att köra den på är inte klart ännu. Mer information kommer under tidig höst, berättar Annika Persson.

Myndigheten för yrkeshögskolan beviljar bara de utbildningar, som branschen ställer sig bakom och där det finns goda arbetsmöjligheter. Kortare utbildningar som godkändes i år blev sammanlagt 109 stycken av de 667 sökta i hela landet, varav Yrkeshögskolan i Kristianstad fick en godkänd.

- Vi har precis haft 17 studerande som tagit examen och som det ser ut nu har redan tio av dessa fått jobb inom branschen, säger rektor Annika Persson nöjt.

Bryggeriutbildningen i Kristianstad är en av de tre yrkeshögskoleutbildningar som finns i landet inom området. Alla yrkeshögskoleutbildningar är avgiftsfria och de studerande är berättigade till studiemedel via CSN.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.