De tog hem kommunens kulturpris 2018

Uppdaterad:den 12 oktober 2018 23:47Arkiverad

Mottagare av Kristianstads kommuns kulturpris 2018 är Emil Sigfridsson och Jonas Svensson. Under fredagens Kulturgala på Kulturkvarteret, fick de av kommunfullmäktiges ordförande Anna-Kerstin Larsson ta emot priset på 50 000 kr, blommor och äran.

Jonas Svensson och Emil Sigfridsson, kommunens kulturpristagare
Jonas Svensson och Emil Sigfridsson, kommunens kulturpristagare

Det är kultur- och fritidsnämnden som utser pristagaren och duon valdes med följande motivering:

” Kristianstad kommuns kulturpris 2018 tilldelas två framträdande kulturpersonligheter som under många år tillsammans gett Kristianstadspubliken stora och uppskattade kulturupplevelser på Kristianstads teater. Genom sitt outtröttliga engagemang har dessa två entusiaster tagit den lokala musikscenen till en hög nivå och placerat Kristianstad på kulturkartan.

2005 började de sjunga och spela tillsammans i olika konsertsammanhang i södra Sverige. Sedan dess har de framgångsrikt fördjupat sitt samarbete och gemensamt skapat ett stort antal musikaluppsättningar, som inte bara lockar den lokala publiken utan också många besökare utifrån. 

Den ene är initiativtagaren och producenten som med övertygelse, drivkraft och kärlek till genren också genom åren svarat för regi, scenografi, koreografi, sång och skådespeleri. Han söker omväxling – från familjeföreställningar till klassiker och rock’n’roll – och berättar historier med stort hjärta. Många är de musik- och teaterstuderande som, liksom han själv, lärt sig grunderna på C4-gymnasiet och sedan genom musikalföreställningarna fått möjligheten att pröva sina vingar och vidareutveckla sina talanger.

Den andrehar varit musikaliskt ansvarig kapellmästare och sånginstuderande i musikalerna på Kristianstads teater, såväl i Emil Sigfridssons uppsättningar som i Underhållningspatrullens. Han har med stabil hand visat sitt musikaliska kunnande och engagemang. Med mycket värme, glädje och en stor dos humor är han en entusiasmerande ledare för sin ensemble.

Kristianstads kommuns kulturpris 2018 på 50 000 kr tilldelas Emil Sigfridsson och Jonas Svensson.”

Hur känns det här då?

–        Ärofullt! Säger båda. Framför allt det, säger Jonas. Det är ett kvitto på att man gjort något rätt. På det som vi gjort de senaste 12 åren, inflikar Emil. Men framförallt äran, säger båda. Det är högtidligt att få från Kristianstads kommun. Extra kul att få det från vår egen kommun, där är ju framför allt här vi verkar. Det sporrat till ännu mer kreativitet.

Vet ni redan nu vad ni ska använda pengarna till?

-          Jonas: Jag reser upp dem skulle jag tro. Eller får det bli en ny värmepump.

-          Emil: Jag ska göra något kul med familjen. Antagligen blir det en resa. Att resa med familjen känns bra när vi är borta så mycket.

Årets kulturstipendiat är Erika Hansson. Hon får stipendiet på 25 000 kr med motiveringen:

” 2018 års kulturstipendium går till en ung och ambitiös musiker från Åhus som sjungit och spelat inför publik sedan 4-årsåldern.

Hon inledde sin musikaliska utbildning vid Musikskolan i Kristianstad och fortsatte sedan vid Furulundsskolans musik- och samhällsinriktade gymnasielinje.

För närvarande studerar hon vid kulturledarprogrammet vid Linnéuniversitet i Växjö, med inriktning mot kulturledning och fördjupning inom musikvetenskap. Efter planerad fil kand-examen under 2019 vill hon fortsätta att arbeta inom kulturområdet och som artist.

Samtidigt med studierna har hon medverkat i ett flertal program i såväl radio och TV som på scenen i bland annat Underhållningspatrullens musikaler på Kristianstads teater, t ex Cats, Sweet Charity och Oliver. Hon är också flitigt anlitad som solist vid konserter i olika former som sommar- och julkonserter, musikgudstjänster, vigslar och begravningar.

 

Kristianstads kommuns kulturstipendium 2018 på 25 000 kr tilldelas Erika Hansson.

Grattis Erika! Hur känns det?

–        Det känns fantastiskt roligt och hedrande! Att få ett erkännande från den kommun som jag har vuxit upp i betyder väldigt mycket för mig. Det känns som ett kvitto på att jag faktiskt kan något och att allt mitt hårda arbete har uppskattats. Mycket av det som jag har gjort i Kristianstads kommun har ofta skett i det dolda medan jag har synts och hörts lite mer i andra regioner. Stipendiet ger mig kraft att fortsatta i en ofta tuff bransch.

–        Vad ska du göra för pengarna?

–        En stor del av pengarna är ett väldigt välkommet ekonomiskt stöd till min fortsatta utbildning i Växjö vid Linnéuniversitets Kulturledarprogram med ämnesinriktningen musikvetenskap. Sedan har jag lite planer framöver med mitt sång- och musikföretag så en del kommer nog att investeras i detta. 

Sparbanken Skåne delade ut stipendier till unga kulturtalanger. Årets mottagare är Johanna Karlsson, Ludvig Hallabro och Max Liljedahl. Grattis säger vi även till dem!

Kristianstadsbladets kulturredaktör Sune Johannesson utropade årets vinnare av Kristianstadsbladets Kultur- & Nöjespris som är Eva Ström. Hon var inte på plats under fredagskvällen, men skickade en hälsning via länk.

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.