De studerar med lön

den 22 juni 2021 09:30Arkiverad

För tredje året i rad erbjuder Kristianstads kommun studerade att jobba halvtid och samtidigt läsa till grund- eller ämneslärare på Högskolan i Kristianstad i en arbetsplatsintegrerad lärarutbildning.

Mathilda Jönsson är inne på sitt andra år i den arbetsintegrerade grundlärarutbildningen 4-6. Foto: Högskolan Kristianstad
Mathilda Jönsson är inne på sitt andra år i den arbetsintegrerade grundlärarutbildningen 4-6. Foto: Högskolan Kristianstad

En av de lyckliga som fått en plats är Sevinj Guliyeva.

- Jag jobbade som ekonom i Azerbajdzjan, men min ungdomsdröm har hela tiden varit att bli lärare. Så när jag kom till Sverige har jag studerat intensivt för att kunna uppnå min dröm.

Sevinj har bara varit i Sverige i fyra år, men är redan redo för att studera på högskolan. De två första åren kunde hon inte studera då hon saknade uppehållstillstånd, så hon har verkligen kämpat på.

- Man lär sig språket genom att arbeta och vara en del av samhället. Jag tror därför att den här modellen där man varvar studier med arbete kommer att passa mig perfekt. Dessutom gör den att jag, som nu är 38 år och har barn, får lättare ekonomin att gå runt. Man får ju viss lön under tiden, säger Sevinj.

Camilla Hansson, en av de rektorer som är med i projektet och som anställt Sevinj på Fröknegårdskolan, välkomnar också modellen.

- Jag tycker det är viktigt att vi gör något för att säkra att vi har goda medarbetare även i framtiden och det här är en mycket bra modell. Den studerande får stöd och hjälp av duktiga kollegor och kommer att ha kommit långt i sin profession vid avslutad utbildning. Förutom stöd från kollegor har de också både mentor och handledare.

Camilla fortsätter:

- Jag tycker att Fröknegårdskolan är perfekt för att ta emot studerande då det är skola med stor mångfald och där medarbetare trivs. Det lärorikt samtidigt som jag hoppas vår anda smittar av sig och att den studerande väljer att stanna i vår kommun.

- Vi har beslutat oss för att samarbeta med Högskolan Kristianstad, precis som många andra kommuner i regionen, Småland och Blekinge för att säkra framtida arbetskraft, berättar HR-specialist Monika Bacic.

-Vi kallar utbildningen för kombimodellen, då man kombinerar studier med arbete, fortsätter Monika. Vi har haft den i lite olika varianter och är nu inne på vårt tredje år då vi varit nöjda med utfallet.

Utbildningen erbjuds inom två områden, årskurs 4-6 och årkurs 7-9. På den förstnämnda är  studierna är på 75 % och arbetet på 50 %, vilket i praktiken innebär att två dagar tillägnas studier och tre dagar undervisning. På den senare genomförs första året med studier på heltid för att sedan gå över till 50 % arbete.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.