Cykelvecka till Kristianstad

den 26 oktober 2018 08:00Arkiverad

Kristianstad kommer att stå värd för Cykelturistveckan 5-10 augusti 2019. Tillsammans med Cykelfrämjandet ska Kristianstads kommun skapa en vecka full av cykelglädje, som med sitt breda utbud kan locka cykelentusiaster i alla åldrar till Kristianstad.

Under Cykelturistveckan kommer det att finnas ett antal färdigpaketerade cykelrundor som ger härliga kultur-, natur- och matupplevelser längs vägen.
Under Cykelturistveckan kommer det att finnas ett antal färdigpaketerade cykelrundor som ger härliga kultur-, natur- och matupplevelser längs vägen.
Ella Ekenberg och Erik Svedin
Ella Ekenberg, projektledare Kristianstads kommun och Erik Svedin från Cykelfrämjandet.

–Vi är väldigt glada att Cykelfrämjandet har valt Kristianstad och hoppas att det ska få många fler att upptäcka vår cykelvänliga kommun, säger kommunalrådet Pierre Månsson.

För hundratals medlemmar i Cykelfrämjandet är Cykelturistveckan sedan 1983 en höjdpunkt på året. Nu vill Cykelfrämjandet växla upp arrangemanget ytterligare och väcka intresse hos ännu fler.

–Ambitionen är nu att tillsammans med Kristianstads kommun bredda utbudet i Cykelturistveckan och skapa ett arrangemang som vänder sig till alla som vill uppleva cykelglädje och turista i Kristianstad, säger Cykelfrämjandets projektledare Erik Svedin.

Även Events in Skåne  är engagerade i arbetet med cykelturistveckan.
– Cykel är ett prioriterat fokusområde i vår strategi och Cykelturistveckan positionerar Skåne som en attraktiv cykeldestination, säger Pehr Palm, Vd för Event in Skåne.

Locka fler cykelturister

I takt med det ökade intresset för miljö och hälsa har cykelturism blivit allt populärare runt om i världen. När cykelstråket Sydostleden mellan Växjö och Simrishamn invigdes 2016 var det med en tydlig målsättning att locka fler cykelturister till Sydsverige.
– I Kristianstads kommun ser vi Cykelturismveckan 2019 som ett avstamp för en fortsatt satsning på cykelturism. Vi är övertygade om att cyklisterna blir en viktig målgrupp för vår besöksnäring framöver, säger Ella Ekenberg, som är evenemangssamordnare och projektledare i Kristianstads kommun.

Upplagda cykelrundor

Under Cykelturistveckan i Kristianstad kommer det att finnas ett antal färdigpaketerade cykelrundor som ger härliga kultur-, natur- och matupplevelser längs vägen. Deltagare kan cykla hela veckan eller en enstaka runda. I start- och målområdet i Tivoliparken ska det byggas upp ett eventområde med aktiviteter för stora och små.
– Det här känns jättespännande. Sedan vi fick veta att Kristianstad valdes ut för arrangemanget har vi sprutat idéer om vad vi ska kunna hitta på och redan märkt att finns många företagare som också har idéer. Det kommer att bli en vecka full av upplevelser som komplement till cyklingen, säger Ella Ekenberg.

Cykelfrämjandets Erik Svedin är entusiastisk efter sitt första besök hos årets arrangörskommun.
– Valet föll på Kristianstad för att här redan fanns mycket tankar och planer på att utveckla cykelturismen, så när vi nu strävar efter att flytta fram positionerna och bredda Cykelturistveckan ser vi att det finns massor av möjligheter här.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.