Avgiftsfria uteserveringar föreslås för hela 2020

Uppdaterad:den 1 juni 2020 08:59Arkiverad

I mars beslutades att uteserveringarna i kommunen ska vara avgiftsfria 1 mars – 30 juni för att underlätta för de lokala restaurangerna och caféerna under corona-pandemin. Tekniska nämnden har nu föreslagit till kommunstyrelsen att det ska gälla året ut.

Arkivbild: uteservering
Arkivbild: uteservering

I våras uppstod en akut situation för företagen när coronaviruset slog till och kommunen tog fram ett stödpaket till det lokala näringslivet. Där ingick avgiftsfria uteserveringar för restauranger och caféer fram till 30 juni.

– Pandemin fortsätter påverka globalt och lokalt. Därför har vi i tekniska nämnden beslutat att anpassa oss efter den rådande situationen och föreslå kommunstyrelsen att låta avgiftsfriheten gälla året ut, säger Qalinle Dayib (C), ordförande i tekniska nämnden.

Med avgiftsfritt året ut tas kommunens kostnad bort för ytan som restaurangerna använder för uteserveringar. Om förutsättningar på platsen finns innebär det även att restaurangerna kan förnya sina tillstånd med en luftigare möblering på större yta, utan att det medför en högre kostnad. På så vis undviks trängsel. För dem som ansöker om utökad yta är det viktigt att meddela detta, inte bara i en ny polistillståndsansökan, utan även i sina andra eventuella tillstånd (alkoholtillstånd, livsmedelshantering etc.).

– Vi har fått tydliga signaler från stadens restauranger och caféer att läget är fortsatt mycket ansträngt. Det är viktigt att vi i kommunen fortsätter att göra allt vi kan för att underlätta för dem under den här svåra tiden, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd.

I juni går ärendet vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.