Årets Bästa UF-Företag och Stipendiumvinnare hyllades

den 26 maj 2020 16:44Arkiverad

Stor glädje bland ungdomarna och prisutdelare när Årets Bästa UF-företag samt Henrik Persson Ekdahls Stipendium delades ut på Sparbanken Skåne för sina insatser under läsåret 2019/2020.

Årets Bästa UF-Företag i Kristianstads kommun och vinnarna av Henrik Persson Ekdahls Stipendium fick äntligen presenteras och hyllas för sina insatser under läsåret 2019/2020.
Årets Bästa UF-Företag i Kristianstads kommun och vinnarna av Henrik Persson Ekdahls Stipendium fick äntligen presenteras och hyllas för sina insatser under läsåret 2019/2020.

- Det är fantastiskt roligt att vi kunde få möjlighet att uppmärksamma våra duktiga UF-elever och dessutom kunde göra det anpassningsbart, säkert och modernt med en digital prisutdelare sittandes i Spanien med anledning av rådande omständigheter, säger Johan Ceimertz Näringslivsutvecklare och projektledare för Ung Företagsamhet i Kristianstad.

Under ett år där Kristianstads kommun varit bland de kommuner som ökat mest i Sverige med antalet UF-elever (46% ökning) och UF-företag (50% ökning) från föregående läsår har UF-eleverna haft ett välkomponerat årshjul för att kunna få de bästa förutsättningarna för goda resultat, lärdom och erfarenhet inom entreprenörskap och företagande. Sparbanken Skåne har under de senaste 20 åren varit engagerad i Ung Företagsamhet och delat ut pris till Årets Bästa UF-Företag. Ett pris som under normala omständigheter hade delats ut i samband med den lokala näringslivsgalan "Guldjubel", men som i år fick delas ut i Sparbanken Skånes konferenslokal. Detta inför politiker, näringslivschef, banktjänstemän, press/media och en lokal techentreprenör bosatt i Spanien som var med via digital video – Henrik Persson Ekdahl. Henrik har inför läsåret 2019/2020 instiftat ett stipendium vilket innebär mentorskap under hösten 2020 samt en femdagars resa till Marbella för att få coachning av världsledande företagsledare.

- Jag är från Åhus, född i Torsebro och har ett intresse av att se näringslivet i Kristianstads kommun frodas på lång sikt. Då börjar det med den generationen som ska driva våra framtidsbolag där jag vill sträcka ut en hand till vår framtida generations företagare och entreprenörer. Jag vill samtidigt flagga för att lokala företagsledare, grundare eller entreprenörer börjar eller fortsätter sträcka ut handen till våra gymnasieskolor och grundskolor i viss mån. Det tror jag är oerhört uppskattat från skolan, men även som företagare att dels stötta men även få ta del av tankar och idéer från vår framtida generation. Det är också merparten till varför jag känner ett intresse för detta. Man lär sig väldigt mycket som mentor i en sån här roll och hur nästa generation ser på framtidens affärer, säger Henrik.

Vinnare av stipendiet
Vinnarna av Henriks Stipendium är  Now You Can See Me UF.

Motivering Henriks Stipendium:
Vinnarna är ett starkt tjejgäng som har en bra affärsidé, varit innovativa med en klar samhällsnytta. Att man som grupp kunna verka tillsammans även om man är goda vänner, med olika ansvarsområden och kunna vara effektiv i frågeställningar. Det har vinnarna tydligt påvisat. Jag ser även att man globalt kan expandera detta bolag där det finns stor utvecklingspotential på produkten. Det är också ett bolag som jag personligen kan hjälpa mycket. Vinnarna av Henriks Stipendium blev Now You Can See Me UF.

Det känns helt otroligt! Vi alla är jättetaggade och tycker det är så roligt, säger Tuva Sundell ekonomiansvarig för UF-företaget. "Vår företagsidé är en reflextofs. En produkt man alltid kommer behöva och finns ett användningsområde för som en säkerhetsåtgärd när man exempelvis cyklar hem från "klubben" mitt i natten och som passar alla årstider", säger Selma Larsson VD för UF-företaget.

"Det ska bli jätteroligt att ni kommer hit och att vi får jobba igenom detta som förhoppningsvis leder till en plattform där ni faktiskt kan sälja denna produktetn lokalt, nationellt men även globalt. Det blir coolt det här! Ni kommer vara med om er ride of a lifetime!", avslutar Henrik med till vinnarna.

Avslutningsvis delades priset för Årets Bästa UF-företag ut där Mikael Forsberg, vice VD och Bankchef var på plats för att dela ut priset.

- För Sparbanken Skånes del skulle jag vilja säga att det är en del av vårt Sparbanks-DNA", säger Mikael Forsberg, vice VD och Bankchef. "Vi brukar säga att vi investerar i framtiden och att ge tillbaka, utveckla och investera i den region där vi verkar och lever i. UF-priset är ett bevis på det där framtiden är våra ungdomar. Sverige, Skåne och vår byggd behöver framtida företagare. Det är viktigt, inte minst lokalt. Om vi kan utveckla den region där vi lever och verkar så skapar vi möjligheter för folk att flytta hit, bo och utvecklas här och på så vis bli en attraktiv region där arbetstillfällen skapas. Det är också oerhört glädjande att följa UF från idé till genomförande. Men det viktigaste är inte slutresultatet av årsredovisningarna för UF-företagen, utan det är resan och lärandet inför framtiden.

UF-vinnare
Vinnare av Årets Bästa UF-företag tillsammans med  Mikael Forsberg från Sparbanken Skåne.

Motivering Årets Bästa UF-företag:
Entreprenörerna har på ett genomarbetat sätt utformat och kombinerat både en vara och tjänst som de med stor drivkraft och engagemang har levererat. Företagets affärsidé ligger helt rätt i tiden. Vinnare är: Fredagsbukett UF

- Vår affärsidé var hur vi kunde förgylla hemmet för privatpersoner, men även för företag. Det gick inget vidare inom företag så vi fortsatte att rikta oss mot privatpersoner", berättar Linnea Pettersson VD Fredagsbukett UF. Vi har bundit buketter och levererat hem till våra kunder. På så vis har inte Covid-19 påverkat oss så mycket i och med att vi har levererat hem till kunderna. Vi löser så att kunderna inte behöver åka själva till butik och kan sedan ställa buketterna vid dörren och behöver då inte ha någon närkontakt, avslutar Linnea.

Daniél Tejera, ordförande i barn- och utbildningsnämnden har varit en aktiv deltagare och kunnat vara en viktig och värdefull länk mellan skola och politik i den lokala UF-gruppen.

- Jag är jättestolt över arbetet som görs i samband med UF och riktar mig till lärare, rektorer, projektledare för UF-gruppen och mentorer från näringslivet som har gjort ett oerhört bra arbete och som gjort att UF i Kristianstad ökat i volym men även med kvalité, säger Daniél Tejera,

- Vi har ju en väldigt bra branschbredd i Kristianstad, säger Eva-Marie Hagström Utvecklingschef och tf Näringslivschef Kristianstads kommun. Kommer man dessutom på innovativa lösningar så som att man kombinerar mode med säkerhet och löser ett "fredagsproblem" är fantastiskt. Innovationskraften är viktig där man brinner för sin idé och ser möjligheterna med den – så kör! Det tycker jag är det viktigaste. Än om man i framtiden inte kommer starta bolag så kan man vara en intraprenör i sina jobb. Innovation, idékraft och drivkraft är jätteviktig framåt, avslutar Eva-Marie med.

Även Regionchefen för UF Skåne, Christina "Kikki" Chuckman gav UF-eleverna en personlig hälsning.

- Fortsätt att vara modiga som ni har varit under läsåret, våga testa er fram, vara kreativa, gå utanför er comfort zone och våga misslyckas. Det kommer att ta er jättelångt oavsett om ni väljer att bli entreprenörer eller intraprenörer.

Johan Ceimertz, Näringslivsutvecklare Kristianstads kommun och projektledare för Ung Företagsamhet i Kristianstad är otroligt stolt över det läsåret som har genomförts.

- Vi fick en otroligt fin start på läsåret 2019/2020 med en häftig Kick-Off i Kristianstad Arena där över 3 500 elever, lärare och företagare från hela Skåne samlades för att bli inspirerade inför kommande UF-år. Vi i den lokala UF-gruppen har arbetat oerhört engagerat och helhjärtat med ung företagsamhet under året som har gått där vi gått in månad för månad med aktiviteter, inspirationsföreläsningar, pitchtillfällen i olika forum och exponeringstillfällen för att kunna ge våra ungdomar, men även UF-lärare de bästa förutsättningarna för ett lyckat UF-år. Det tycker jag att vi allesammans har lyckats med på ett mycket bra sätt trots att Covid-19 kom i vägen för några av våra inplanerade projekt nu i vår. Efter det här ser vi framåt och fortsätter att utvecklas tillsammans mellan skola, kommun och näringsliv. Det är väldigt viktigt att vi behåller vår starka grund, engagemang och ambassadörskap i den lokala UF-gruppen och på så sätt kan bilda en stark förankring sinsemellan alla parter och påvisa även starkt påvisa att det är ett otroligt viktigt och prioriterat ämne, avslutar Johan.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.