Årets arkitekturpris går till Lingenässkolan

Uppdaterad:den 23 maj 2022 14:32Arkiverad

– Det är otroligt glädjande att få dela ut priset till Lingenässkolan. Det är en mycket spännande arkitektur som på ett inspirerande sätt både främjar gemenskap och erbjuder en trygg miljö för barnen, säger byggnadsnämndens ordförande Christina Borglund.

Del av juryns motivering:

” Årets pristagare är Lingenässkolan som är ett av kommunens mest ambitiösa skolprojekt i modern tid. Här har man skapat en harmonisk men och färgsprakande och varierande arkitektur, samt en utemiljö av mycket hög klass. Den komplexa och stora skolbyggnaden gestaltar och filtrerar med sina byggnadskroppar och rumsbildningar mötet mellan stadsdelen Näsby och naturområdet Näsby fält på ett spännande sätt.

Grundskolan har utformats kring en idé om varierande inlärningsmetoder där mindre grupprum och flexibla projektytor kompletteras med mer traditionella undervisningsrum för större grupper. Skolan har en tydlig och inbjudande entré till en byggnad vars struktur kan liknas vid en stads gatunät. Kommunikationsytorna påminner om funktionen hos gator och gränder. Rör man sig på gågatan befinner man sig i ett offentligt rum medan känslan blir alltmer privat ju längre in i gränderna man kommer.”

Byggherre: Kristianstads kommun
Arkitekt: Horisont arkitekter AB
Landskapsarkitekt: Landskapsingenjören i Sverige AB

 

Fakta

Priset instiftades 2021 och delas årligen ut i samband med Kristianstads kommuns födelsedag den 22 maj. Syftet med priset är att lyfta de arkitektoniska insatser som görs i kommunen.

Juryns hela motivering finns att läsa på - https://www.kristianstad.se/arkitekturpris

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.