Gemensamt ansvar mot trängsel

Uppdaterad:den 27 maj 2020 13:49Arkiverad

Sedan en tid tillbaka gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Glädjande nog verkar krögarna i Kristianstad tagit till sig informationen väl och de nya föreskrifterna följs så pass bra att ingen verksamhet hittills har behövts rapporterats eller stängas ner.

På grund av covid-19-pandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar och andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.

Den som bedriver servering måste se till så att trängsel inte uppstår i lokaler eller i köer. Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering men det går också bra att beställa/hämta mat vid en disk om det kan göras utan att det blir trängsel. Sammanfattat handlar de nya föreskrifterna om att krögarna och verksamhetsägarna ska se till att besökarna få möjlighet att följa rådande rekommendationer om att hålla avstånd till varandra, både inomhus och utomhus. Detta för att minska smittspridningen.

Har du upplevt trängsel?

Om man som besökare upplevt trängsel på en servering kan detta anmälas det till Kristianstads kommun via formuläret nedan. Alternativt meddelas medborgarcenter. Sedan är det miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen som kontrollerar att dessa nya regler följs och utför tillsyn.

Vilken tillsyn görs?

Det utförs både riktad tillsyn (dagtid och kvällstid) samt tillsyn vid klagomål/synpunkter. Utöver detta tas frågan upp vid ordinarie livsmedelsinspektioner. Eventuella brister påtalas och följs vid behov upp med en ny kontroll. Arbetet utförs i samarbete med Smittskydd Skåne, som är de som kan besluta om att stänga en verksamhet.

- Hittills har vi inte behövt rapportera någon krog eller restaurang till smittskyddsläkaren och vår generella uppfattning är att verksamheterna sköter sig okej. Det säger Fredrik Liedholm, miljöinspektör, miljö- och hälsoskyddsavdelningen.

Gemensamt ansvar

Efterhand som det nu blir varmare och fler söker sig till uteserveringar är det viktigt att komma ihåg att vi alla har ett eget ansvar när det gäller att hålla gott avstånd till varandra. Bra att tänka på är också att välja ett annat ställe om man tycker det ser ut att kunna bli trångt.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.