Hur man fakturerar kommunen

Från första april 2019 kan leverantörer enbart skicka elektroniska fakturor till oss då en ny lag träder i kraft. E-faktura effektiviserar inköp av varor och tjänster, ökar servicen och minskar samtidigt kostnaderna och risken för fel uppgifter.

Från och med första april 2019 måste all fakturering till och mellan offentlig verksamhet skötas elektroniskt. Det innebär att ni som leverantör till Kristianstads kommun enbart kan skicka e-faktura framöver. I många av affärs- och ekonomisystemen finns det möjlighet att skapa e-faktura. Hör med din systemleverantör vad som gäller för dig.

PDF-fakturor är inte ett godkänt format.

E-faktura till Kristianstads kommun

Vi har olika sätt att kunna hantera er fakturering. Oavsett vilket system ert företag använder måste ni märka fakturan med det fyrsiffriga referensnummer ni har fått.

Kristianstads kommuns organisationsnummer: 212000 – 0951

Vårt GLN-nummer: 7381020330005

För leverantörer som fakturerar med sekretessklassad information gäller samma rutiner som tidigare. 

Har ni frågor kring er anslutning eller fakturering kontaktar ni oss via e-faktura@kristianstad.se 

PEPPOL

Vår främsta källa att ta emot fakturor är via nätverket PEPPOL. Stäm av med er leverantör av ekonomi- eller faktureringssystem att ni kan ansluta er till PEPPOL-nätverket.

Kristianstads kommuns PEPPOL-ID: 007:2120000951

Vi tar emot fakturor i formatet PEPPOL BIS Billing 3.

VAN-tjänst

Ni kan även fakturera genom vår VAN-tjänst.

Kristianstads kommuns Parts-ID: 7381020330005

Vi tar emot fakturor i formatet Svefaktura 1, STFI, Fulltextfaktura.

Inexchange

Om ni inte har ett affärssystem och skickar ett fåtal fakturor till oss kan ni använda vår fakturaportal Inexchange. Ni loggar in genom länken som finns under relaterade länkar.

Vad innebär lagen

1 juni 2018 antog Riksdagen lagen om e-faktura, till följd av offentlig upphandling (SFS 2018: 1277). Lagen innebär att alla inköp, oavsett värde, som görs till följd av upphandlingslagarna LOU, LUF, LUFS eller LUK ska faktureras elektroniskt.

Vanliga frågor

  • Vad innebär e-faktura?

   E-faktura via bank innebär att företag skickar fakturor digitalt till mottagarens bank, som nås via datorn, surfplattan eller mobilen. Mottagaren får en avisering i sin bank om e-fakturan och kan betala den genom att godkänna den.

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.