Röstmottagning. En röstmottagare delar ut valkuvert.

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Förtidsröstningen börjar den 22 maj. Över 300 personer kommer att arbeta för att genomföra valet i Kristianstads kommun.

Arbeta med valet

Vi behöver cirka 300 personer som kan arbeta med EU-valet, både med förtidsröstningen och på själva valdagen. Vi söker personer som är noggranna och sociala. Om du är intresserad av att jobba i valet anmäler du ditt intresse via e-tjänsten.

Vad gör en röstmottagare?

Som röstmottagare kontrollerar du att den som röstar har rösträtt. Du tar emot röstsedlarna och lägger dem i valurnorna. Efter att vallokalen har stängt är du med och granskar och räknar rösterna.
Du ska också se till att det är god ordning i vallokalen och hjälper de väljare som ber om det.

Vilka krav ställs på en röstmottagare?

För att arbeta som röstmottagare måste du ha fyllt 18 år. Vi välkomnar särskilt sökande som behärskar fler språk än svenska. Att arbeta som röstmottagare kräver att du är serviceinriktad, hjälpsam och vänlig mot de som ska rösta. Vi kräver också att du är mycket noggrann.

Du måste ha en e-postadress och Bank-id för att kunna arbeta som röstmottagare. 

Du får inte ha en tydlig politisk koppling till ett politiskt parti, med det menar vi att du inte får:

  • vara förtroendevald i Kristianstads kommun, Region Skåne eller Sveriges riksdag
  • stå valbar plats på en lista för valet Europaparlamentet eller till riksdagen, region- eller kommunfullmäktige
  • ha en tydlig anknytning till ett politiskt parti.

Innan du börjar ditt arbete som röstmottagare kommer du att få en obligatorisk utbildning. Även om du arbetat som röstmottagare vid tidigare val måste du gå utbildningen.

Får röstmottagare något betalt?

Alla röstmottagare får arvode som är skattepliktigt. Om du arbetar som röstmottagare på valdagen den 9 juni får du 3 400 kronor i ersättning.

Övriga befattningar, på valdagen, får följande ersättning:

  • Ordförande, 4 750 kronor
  • Vice ordförande, 4 250 kronor
  • Reserver, 650 kronor.

Om du arbetar med förtidsröstningen får du följande ersättning:

  • 1 200 kronor per dag om du jobbar heldag (minst fem timmar)
  • 700 kronor per dag om du jobbar halvdag (högst fem timmar).

Hur ser en röstmottagares arbetsdag ut?

Om du jobbar i vallokal på valdagen arbetar du tillsammans med minst tre andra röstmottagare. En av dem är ordföranden eller vice ordföranden som är arbetsledare. Du arbetar från kl 7.30 på morgonen fram till att rösterna är räknade. Rösterna börjar räknas efter att vallokalen stänger kl 21. Det innebär att du måste räkna med att arbeta sent på kvällen.

Om du arbetar med förtidsröstning gäller särskilda scheman beroende på lokal och öppettider. Du arbetar alltid tillsammans med minst en person till.

Röstkort

Du behöver ett röstkort för att kunna rösta. Röstkortet får du hemskickat till din folkbokföringsadress senast den 22 maj 2024.

Om du ska förtidsrösta måste du ha med dig röstkortet. Om du ska rösta på valdagen behöver du inte ha med dig röstkortet, men du måste kunna legitimera dig med id-kort. Titta på röstkortet för att se din vallokals adress och öppettider.

Saknar du röstkort?

Om du har förlorat eller inte fått ditt röstkort kan du få ett dubblettröstkort.

Hemskickat via posten

Beställ ett nytt dubblettröstkort via 010-57 57 000

Hämta ut direkt

Du kan få ett dubblettröstkort utskrivet på plats vid de allra flesta förtidsröstningslokalerna.

Stämmer inte dina uppgifter på röstkortet?

Om du upptäcker att dina uppgifter på röstkortet inte stämmer ska du ringa till Länsstyrelsen för att begära rättelse i röstlängden. Detta ska du göra senast den 28 maj 2024. Numret till Länsstyrelsen Skåne är 010-224 10 00.

Förtidsrösta

Du kan förtidsrösta var du vill i hela landet. Det kommer att vara möjligt att förtidsrösta på många olika platser i Kristianstads kommun. Förtidsröstningen startar den 22 maj 2024.

Rösta på valdagen

På valdagen röstar du i din vallokal. På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör och vilken vallokal du ska rösta på valdagen den 9 juni.

Valnämnden

Det är politikerna i valnämnden som har det övergripande ansvaret att genomföra allmänna val i kommunen.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 2 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?