Arbeta med valet

Cirka 300 personer kommer att arbeta med valet, både med förtidsröstning och på själva valdagen den 26 maj. Röstmottagarna kontrollerar att den som röstar har rösträtt. De tar du emot rösterna och lägger dem i valurnorna. Efter att vallokalen har stängt granskas och räknas rösterna.

Röstmottagare tar emot rösterna och lägger de i valurnorna.
Röstmottagare tar emot rösterna och lägger de i valurnorna.

Vanliga frågor

  • Jag vill anmäla mig som röstmottagare?

   Just nu tar vi inte emot anmälningar som röstmottagare. Sista anmälningsdag var den 24 februari 2019 och vi har fått tillräckligt många intresseanmälningar. Vi räknar med att vi täcker det behov vi har av röstmottagare både för förtidsröstningen och på valdagen.

  • Vilka krav ställs på röstmottagare?

   För att arbeta som röstmottagare måste du ha fyllt 18 år. Vi välkomnar särskilt sökande som behärskar fler språk än svenska. Att arbeta som röstmottagare kräver att du är serviceinriktad, hjälpsam och vänlig mot de som ska rösta. Vi kräver också att du är mycket noggrann.

   Du måste ha en e-postadress och Bank-id för att kunna arbeta som röstmottagare. 

   Du får inte vara förtroendevald eller stå  på en partilista inför valet till Europaparlamentet. 

   Innan du börjar ditt arbete som röstmottagare kommer du att få en obligatorisk utbildning. Även om du arbetat som röstmottagare vid tidigare val måste du gå utbildningen.

  • Får röstmottagare något betalt?

   Alla röstmottagare får arvode som är skattepliktigt. Om du arbetar som röstmottagare på valdagen den 26 maj du 2 700 kronor i ersättning.

   Övriga befattningar, på valdagen, får följande ersättning:

   • Ordförande, 4 350 kronor
   • Vice ordförande, 3 900 kronor
   • Längdförare, 3 100 kronor
   • Rösträknare, 1 000 kronor
   • Reserver, 650 kronor

   Om du arbetar med förtidsröstningen får du 800 kronor per dag. 

  • Hur ser en röstmottagares arbetsdag ut?

   Om du jobbar i vallokal på valdagen arbetar du tillsammans med minst tre andra röstmottagare. En av dem är ordföranden eller vice ordföranden som är arbetsledare. Du arbetar från kl 7.30 på morgonen fram till att rösterna är räknade. Rösterna börjar räknas efter att vallokalen stänger kl 21. Det innebär att du måste räkna med att arbeta sent på kvällen.

   Om du är rösträknare börjar du jobba på kvällen, strax innan vallokalen stänger. Sedan arbetar du till alla rösterna är räknade. Detta brukar ta ett par timmar, beroende på hur stort valdistriktet är. 

   Om du arbetar med förtidsröstning gäller särskilda scheman beroende på lokal och öppettider. Du arbetar alltid tillsammans med minst en person till.

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.