Meny

Specialkost

Vid en del sjukdomar behövs specialkost. Denna form av behandling är i de flesta fall livslång. Vi erbjuder vegetarisk kost till de som önskar det.

Energireducerad kost

Denna kost innebär att man minskar energi (kalori) mängden i maten och kan vara användbar för personer som av olika anledningar behöver gå ner i vikt.

 • Minska på fettrika och sockerrika livsmedel
 • Välj nyckelhålsmärkta produkter
 • Använd gärna fettsnåla tillagningsmetoder (ugnssteka, koka)
 • Använd gärna mager bas till såser och stuvningar
 • Tänk på portionsstorlek utifrån energibehov
 • Komplettera måltiden med rikligt av grönsaker
 • Servera gärna frukt som dessert
 • Välj kalorifria drycker

Fettreducerad kost

Denna kost är en del av behandlingen då den enskilde har vissa former av steatorré (fettdiarré) och diarré. Det kan förekomma vid skada i tunntarmens sista del (distala ileum) på grund av Crohns sjukdom eller strålbehandlad cancer, med även vid pancreasinsufficiens (sjukdom i bukspottkörteln) eller vid vissa leversjukdomar.

Observera att fettreducerad kost inte är avsedd för människor som behöver gå ned i vikt eller sänka sina blodfettvärden, vilket är en vanlig missuppfattning i de fall kosten beställs utan bakomliggande ordination.

 • Minska på fettrika livsmedel
 • Använd nyckelhålsmärkta produkter och de som är naturligt magra
 • Använd gärna fettsnåla tillagningsmetoder (ugnssteka, koka)
 • Använd gärna mager bas till såser och stuvningar
 • Öka gärna på mängden av bröd, spannmålsprodukter, potatis, rotfrukter och frukt
 • Socker och livsmedel/drycker med sockertillsats behöver ofta användas för att nå tillräcklig energinivå

Glutenfri kost

Vid diagnostiserad celiaki (glutenintolerans) och vid hudsjukdomen dermatitis herpetiformis (DH) används glutenfri kost som behandling. Vid celiaki ger glutenproteinet gliadin skador i tunntarmens slemhinna, vilket medför ett försämrat näringsupptag. Vid DH uppkommer skador även i huden i form av kliande blåsor på rodnande hud.

Sjukdomarna är kroniska, och den enda behandling som finns är glutenfri kost livet ut. Obehandlad celiaki ger symtom som trötthet, viktminskning och depression hos vuxna, ibland även med symtom från mag-tarmkanalen som diarré och/eller förstoppning.

Gluten är ett protein och finns i sädesslagen vete, korn, råg. Havre ingår i den glutenfria kosten, men endast specialhanterad ren havre och produkter av ren havre. I andra havreprodukter kan det förekomma kontaminering (inblandning) av gluten.

Alla sorters spannmålsprodukter (bröd, mjöl, flingor, kli, mannagryn, skorpmjöl, pasta med mera) som innehåller vete, råg eller korn ska uteslutas helt från kosten. Istället väljs glutenfria produkter baserade på spannmål som reducerats på gluten. Dessa produkter (mjölmix, kakor, bröd, knäckebröd, kex, pasta med mera) är baserade på vetestärkelse eller spannmål som är naturligt fria från gluten, såsom bovete, hirs, soja, ris, potatis eller liknande.

Laktosreducerad kost

För att kunna bryta ner laktos (mjölksocker) behöver man ett enzym, laktas som normalt verkar i tunntarmens slemhinna. Hos individer med laktosintolerans saknas detta enzym eller så finns det i en för liten mängd.

Symtom på laktosintolerans kan vara diarré, buller, körningar, uppspändhet, gaser och koliksmärtor. Det är viktigt att kosten individanpassas, eftersom toleransen för laktos kan vara mycket varierande individer emellan.

Mjölk innehåller laktos och därför ska intaget av mjölk och mjölkprodukter begränsas. Det är viktigt att använda laktosreducerade, laktosfria produkter eller berikade ersättningsprodukter för att bland annat få i sig tillräckliga mängder av kalcium och D-vitamin.

Mer information

Celiakiförbundet arbetar för alla som inte tål gluten, laktos, mjölk eller soja. Läs mer på deras hemsida.

Vegetarisk kost

Anledningen till varför någon väljer att äta vegetarisk kost kan vara etisk, religiös, hälsomässig eller ha samband med synen på hur våra globala resurser ska användas. Några medicinska skäl för att äta vegetarisk kost finns egentligen inte.

Den vegetariska kost som tillagas i våra kök innehåller ägg och mejeriprodukter; lakto-ovo-vegetarisk kost. Den baseras på vegetabiliska livsmedel, mjölkprodukter och ägg. Kött, fågel, fisk och skaldjur utesluts från denna kost. Proteinerna i kosten kommer i huvudsak från mejeriprodukter, ägg, baljväxter (ärter, bönor och linser) och spannmålsprodukter.

Olika vegetariska kostvarianter

Namn Vegetabilier Svamp

Mjölk-

produkter

Ägg Kött (fågel, fisk, skaldjur)
Vegan Ja Ja Nej Nej Nej 

Lakto-

vegetarisk

Ja Ja Ja Nej Nej
Lakto-ovo-vegetarisk Ja Ja Ja Ja Nej

Demi-

vegetarisk

Ja  Ja Ja Ja

Fågel och/eller

fisk

Semi-

vegetarisk

Ja Ja Ja Ja

Ibland både fisk,

skaldjur och kyckling

 

 

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.